Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ultima carte: preturile de dumping

Reuniunea de primavara a membrilor Asociatiei Romane de Inchirieri (ARI) a pus pe tapet o serie de probleme locale sau generate de miscari internationale care afecteaza jucatorii autohtoni din industrie: posibilitatea ca venirea unor jucatori mari sa creasca presiunea pe preturi pe o piata deja afectata de o criza prelungita. Tot mai multi jucatori de pe piata, aflati teoretic in insolventa, nu mai au practic nimic de pierdut si isi joaca ultima carte pariind pe preturi de dumping.
 

Pentru a intelege mai bine cadrul actual, Stefan Ponea, presedinte ARI si managing partner Industrial Access, a prezentat un studiu de piata bazat pe o serie de indicatori (profit, cash, numar de angajati etc.), segmentat pe patru sectiuni de interes: acces si ridicare, macarale si transport greu, segment general si de miscat pamantul, si cofraje plus schele.
Conform acestui studiu, timpul mediu de incasare la jumatatea lui 2012 a crescut fata de 2011, insa acesta nu poate fi contorizat cu rigurozitate cata vreme exista companii care declara provizioane pentru sume pe care nu mai au sanse sa le incaseze sau firme care nu declara deloc astfel de provizioane. „La o simpla analiza operationala constatam ca, in momentul in care o companie deschide un proces impotriva unui client, teoretic ar trebui sa se constituie si un provizion, insa prea putine dintre firmele de inchirieri au aceasta practica”, a punctat Stefan Ponea.
De asemenea, un alt indicator care arata evolutia acestei industrii este numarul de angajati. „Desi, per total, pe cele patru sectiuni, s-a inregistrat o usoara crestere, de la 1.116 angajati in 2011 la 1.164 de angajati la jumatatea lui 2012, lucru care poate sugera o dezvoltare a pietei, daca ne uitam la EBITDA si la profitabilitate concluzia este cu totul alta.”
Un alt indicator important pentru masurarea piete este nivelul datoriilor. „Exista anumiti jucatori care au datorii pe termen scurt, sub un an, mai mari decat cifra de afaceri. In situatia asta, si daca ar avea costuri zero tot nu ar putea sa-si plateasca furnizorii. Totusi, continua sa existe si asta afecteaza pe toata lumea, mai ales prin prisma companiilor finantatoare care incep sa nu mai aiba incredere in aceasta industrie”, a mai spus presedintele ARI.

Capacitatea companiilor de a-si plati datoriile a scazut in 2012
In acest studiu au fost cuprinsi si alti indicatori, precum profitul operational (care arata capacitatea companiei de a-si sustine activitatile de productie) si viteza cu care firmele din studiu isi platesc datoriile. „Firmele din industria noastra au invatat sa-si plateasca furnizorii la o medie de 60 de zile, ceea ce inseamna ca managementul a inteles ca trebuie sa existe un echilibru intre felul in care isi plateste furnizorii si felul in care incaseaza de la clienti, compensand din deficitul de cash printr-o negociere mai dura cu furnizorii”, a spus Ponea, completand: …

Articole similare