Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producatorii de legume si fructe inca sunt prea saraci

Costurile cu logistica de legume si fructe reprezinta aproape jumatate din pretul produsului pe raft, iar o mare parte a lor se platesc din buzunarul producatorilor, care, pentru ca nu sunt uniti, nici nu si le pot eficientiza. La acestea se adauga si costurile pe care trebuie sa le suporte ca marfa lor sa se regaseasca pe rafturile supermarketurilor. Asa ca multora nu le mai ramane mare lucru pentru investitii.
 

Piata de legume si fructe este formata in proportie de 85% din producatori mici si 15% mari si mijlocii, de unde, de altfel, provine si 80% din productia nationala. 20% din productia autohtona merge la export in statele comunitare, restul fiind comercializat la intern. Insa 80% din ce se produce in tara acopera doar 60-65% din cererile de aici, restul legumelor si fructelor consumate de romani vin din import. La export merg in special castravetii, preferati de consumatorii din Cehia, Slovacia si Germania, urmati de tomate, care au inceput sa fie tot mai apreciate la extern.

Producatorii nu sunt uniti
Reprezentantii Prodcom, Asociatia Producatorilor de Legume si Fructe din Romania, sunt de parere ca, pentru a-si creste productia, dar si profitul, producatorii romani ar trebui sa fie uniti. De aceea incearca sa-i convinga sa isi concentreze oferta, ceea ce presupune ca majoritatea sa aiba aceeasi tehnologie, aceeasi cultura, sa recolteze in acelasi timp si sa foloseasca acelasi tip de ambalaj pentru a putea crea loturi mari, uniforme, cu care sa faca fata atat cererii venite de pe piata interna, cat si de la export. Presedintele asociatiei este de parere ca ar trebui ca la fiecare magazin sa vina marfa de la producatorii aflati pe o raza de 100 km, astfel incat sa existe permanent produse proaspete.
Organizatia Interprofesionala Prodcom Legume Fructe din Romania are peste 600 de membri din sectorul de legume si fructe, inclusiv fabricile de conserve si retelele de depozite angro de legume si fructe.

Nu se inghesuie nimeni la ajutoare
Un prim pas sunt ajutoarele pe care producatorii romani au, cel putin teoretic, posibilitatea de a le accesa. Astfel, anul acesta ei pot primi un ajutor de 3.200 de euro/ha pentru productia din solarii si de 6.300 de euro/ha pentru cea din sere incalzite.
In plus, deoarece anul trecut fabricile de procesare a legumelor si fructelor au avut cu 25% mai putina materie prima decat in 2013, anul acesta organizatia a reusit sa obtina fonduri si pentru ele. Astfel, producatorii de tomate pentru industrializare pot primi 1.400 euro/ha, cei de castraveti, 500 euro/ha, de mazare boabe, 180 de euro/ha, iar cei de mere, prune, caise, cirese, visine, 320 euro/ha. Conditia aici este incheierea unui contract cu un procesator agreat de Autoritatea Sanitar-Veterinara. In prezent, fabricile de legume procesate din Romania isi aduc materiile prime din tari precum Bulgaria sau Macedonia.
Interesul producatorilor pentru acesti bani nu este, insa, foarte mare, deoarece sistemul prin care se pot accesa fondurile este …

Articole similare

Ad