Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piratii cu autoturisme, sanctionati prin legea taximetriei

Printre numeroasele proiecte de modificari de acte normative aflate in prezent la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor se numara si cel referitor la legea taximetriei. Relevant pentru transportul de calatori si, in acelasi timp, foarte important este faptul ca se sanctioneaza transportul de persoane cu autoturisme care nu sunt autorizate. Mai exact, la articolul 58 se stipuleaza clar ca „in cazul utilizarii unui autoturism pentru transportul public de persoane fara ca acesta sa detina autorizatie taxi sau, dupa caz, copie conforma, ori daca aceste documente au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat ori cu prevederile prezentei legi (…), odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale (…) se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru sase luni“. Iar amenda aplicata nu este chiar de neglijat, situandu-se intre 1.000 si 5.000 de lei.
 

Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizeaza prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare de catre ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri.
In acelasi proiect de lege se arata explicit ca „se interzice taxiurilor sa efectueze transport public de persoane in regim de taxi sau sa stationeze in vederea efectuarii in mod permanent a unor astfel de transporturi in interiorul unei localitati, alta decat localitatea de autorizare“. Si, de asemenea, este interzis transportul persoanelor in regim de taxi pe trasee fixe, prestabilite de taximetrist, care depasesc localitatea de autorizare.
Printre principalele obiective ale controlului efectuat asupra taxiurilor se numara controlul existentei valabilitatii si utilizarii
autorizatiei taxi sau a copiei conforme, dupa caz, precum si a ecusoanelor si a celorlalte documente stabilite prin lege.
De multe ori, operatorii au reclamat faptul ca „piratii“ din transportul de persoane nu folosesc vehicule pentru care este necesara licentierea si care intra in sfera de competenta a ISCTR, ci autoturisme. Este bine de stiut ca, potrivit proiectului de modificare a legii taximetriei, „autoritatea administratiei publice locale sau filiala judeteana a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor are obligatia ca, in maximum cinci zile de la primirea sesizarii clientului, sa ia masurile ce se impun sau, dupa caz, sa sesizeze autoritatile competente, pentru ca acestea sa aplice masurile ce se impun, in termen de maximum 30 de zile de la primirea sesizarii“. Aceasta prevedere se refera in special la clientii nemultumiti de serviciile de taximetrie primite. Totusi, fortand nota, aici s-ar putea incadra si eventualele sesizari in legatura cu cei care fac transport de persoane in mod fraudulos. Este adevarat ca in multe situatii demersurile operatorilor au fost sustinute, fiind puse la cale inclusiv flagrante prin care sa-i poata actiona apoi in justitie pe „pirati“ sau sa-i dea pe mana politiei. Totusi, nu strica sa ne adresam si Protectiei Consumatorului.

Articole similare

Ad