Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Inspecţia Muncii va trebui să furnizeze informaţii despre cărăuşii români

Ordonanţa de urgenţă care va transpune prevederile Pachetului Mobilitate şi implicit ale directivei 1057/2020 va modifica Legea 16 privind detaşarea salariaţiilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, cu includerea unor prevederi specifice. De precizat că nu se va schimba nimic din perspectiva remuneraţiei, aşa cum este ea definită prin Legea 172, pentru că Pachetul nu aduce modificări în acest sens, a explicat Larisa Papp, director în cadrul Inspecţiei Muncii, la Gala Tranzit din 10 decembrie, de la Cluj.

Operatorii de transport români vor avea obligaţia de a respecta prevederile naţionale din fiecare stat membru unde activează, urmând să fie controlaţi de autorităţile responsabile din statele respective. Separat, aceştia vor fi controlaţi în continuare la sediul din ţară cu privire la respectarea obligaţiilor care le revin în calitate de angajatori, potrivit legislaţiei muncii din România. Dar acest ultim aspect nu are legătură cu directiva detaşării.

La cererea autorităţilor omoloage din statele membre, Inspecţia Muncii va efectua la fel ca şi în prezent – controale la sediile companiilor de transport româneşti. „Deja se primesc întrebări şi observaţii din partea organismelor similare din UE care au controlat deja cărăuşi români pe teritoriul lor. Iar directiva 1057 precizează că la încadrarea unei situaţii ca fiind detaşare transnaţională nu trebuie analizate elementele de fapt constatate în momentul controlului în trafic. Din acest punct de vedere, statele membre pot solicita Inspecţiei Muncii diferite informaţii punctuale. Pericolul nu este mare din partea noastră, dar pentru a se ajunge la concluzia dacă există sau nu o situaţie de detaşare, cele două state membre implicate trebuie să conlucreze şi se analizează informaţiile primite de la ambele autorităţi”, a explicat Larisa Papp.

https://traficmedia.ro/gala-tranzit-2021/

Articole similare

Ad