Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Portalul IMI pentru înregistrarea șoferilor detașați nu e încă functional

Firmele de transport care efectuează transport international sunt îngrijorate cu privire la Accesarea portalului IMI și crearea declarațiilor de detașare pentru șoferi.

Deși atât Comisia Europeană, cât și ELA au dat asigurări, prin reprezentanții lor, că la finalul lui decembrie vor fi disponibile tutorial și informații cu privire la crearea declarațiilor de detașare, până astăzi, 10 ianuarie, niciun material nu a fost postat pe site-urile celor doua instituții.

Nu e de mirare că firmele de transport caută consultanți care să le consilieze în privința declarării șoferilor detașați.

Așa cum am informat în mai multe rânduri, singura ocazie de a vedea meniul interfaței pentru companii de transport a portalului IMI, în decembrie 2021, cu ocazia unei prezentări efectuate de ELA în colaborare cu Comisia Europeană, a arătat că site-ul este ușor de folosit, firmele de transport trebuind să aibă răbdare până la ultimele aranjamente ale funcționalităților meniului.

Până pe 2 februarie, recomandăm firmelor de transport să își stabilească un responsabil care va încărca datele despre șoferi în portal, al cărui nume oricum trebuie comunicat autorităților la crearea contului. Apoi, persoana desemnată de companie trebuie să își creeze documente de Microsoft Word sau Excel, de pildă, sau orice alt format digital în care să se regăsească informațiile necesare completării diferitelor câmpuri obligatorii pentru crearea declarației de detașare:

  1. identitatea operatorului, sub forma numărului licenței comunitare;
  2. datele de contact ale managerului de transport sau ale unei alte persoane de contact din statul membru de stabilire care să asigure legătura cu autoritățile competente din statul membru gazdă în care sunt prestate serviciile și să trimită și să primească documente sau comunicări;
  3. identitatea, adresa locului de reședință și numărul permisului de conducere ale fiecărui conducător auto;
  4. data de începere a contractului de muncă al fiecărui conducător auto și legea aplicabilă contractului de muncă;
  5. numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care fac transport șoferii detașați;

Apoi, când portalul IMI va fi funcționabil, firma de transport trebuie să își creeze cont și să introducă datele necesare pentru fiecare declarație de detașare.

Vă recomandăm să mai citiți încă o data ghidul explicativ de folosire a portalului IMI și de aplicare a Regulamentului 1057/2020 la linkul de mai jos:

https://traficmedia.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-aplicarea-detasarii-in-transporturi-de-la-2-februarie-2022-ghid-de-intrebari-si-raspunsuri-dupa-explicatiile-expertilor-comisiei-europene/

Revenim și cu alte informații cu privire la acest subiect de îndată ce vor fi disponibile.

De asemenea, dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la portalul IMI, la crearea declarației de detașare și la aplicarea detașării transnaționale la transporturi, ni le puteți adresa pe e-mail: office@traficmedia.ro

Articole similare

Ad