Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cum sa cumperi in siguranta o masina rulata

Anul trecut, pe piata interna 205.000 de masini second-hand si-au schimbat proprietarul, iar alte 221.000 de masini second-hand au fost aduse in tara. Necunoasterea legislatiei in vigoare si a drepturilor pe care cumparatorii le au sunt factorii principali ce ii pot face vulnerabili pe acestia in fata unei posibile fraude, fie ca este vorba despre starea precara a masinii sau de lipsa unor acte esentiale.
 

Autovit.ro si ExactCC au realizat o cercetare pentru a afla ce aspecte sunt importante pentru romanii care au cumparat sau vor sa-si cumpere o masina second-hand si cum se documenteaza acestia pentru achizite. Rezultatele studiului evidentiaza punctele slabe ale cumparatorilor romani care pot deveni victime ale fraudelor si este un punct de pornire pentru imbunatatirea modalitatii de achizitionare a unei masini rulate.
Cercetarea a fost realizata la finalul anului 2013 pe un esantion de 919 persoane , reprezentativ pentru populatia din mediul urban cu varste intre 19 si 49 de ani, care utilizeaza internetul. Ca si repartizare pe sexe, peste doua treimi dintre respondenti sunt barbati, iar venitul mediu pe gospodarie este de 3.400 lei, dupa cum reiese din raspunsuri.
Cercetarea cuprinde doua categorii de respondenti: cei care au achizitionat masini second-hand in ultimul an si cei care intentioneaza sa cumpere in urmatoarele 12 luni. La o mare parte dintre intrebari, raspunsurile sunt asemanatoare, la altele insa sunt diferente interesante ce arata ca opiniile se schimba dupa experienta achizitiei si detinerii unei masini second-hand.
Cercetarea realizata de Autovit.ro arata ca aproximativ jumatate dintre cei care si-au luat masina in ultimul an au luat singuri decizia, iar ceilalti 50% au luat hotararea impreuna cu altcineva.
Ca surse de informare inainte de cumpararea unei masini second-hand, site-urile de anunturi auto sunt pe primul loc, 71% dintre respondenti vizitandu-le cel putin o data pe saptamana. Procentul poate parea mare dar este explicabil in contextul in care respondentii studiului sunt utilizatori activi de internet.
43% din cei intrebati au spus ca discuta cu prieteni mai avizati in domeniu, 37% citesc parerile altor cumparatori pe bloguri si forumuri si numai 35% merg si in targuri de masini. Parerea unui mecanic este esentiala pentru numai 27% din cei intrebati.

Articole similare

Ad