Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Șoferi români blocați în Ucraina la graniță cu Republica Moldova: „E marfa dușmanului!“

Cel puțin opt camioane cu numere de înmatriculare românești conduse de români și moldoveni încearcă să intre, fără succes, în Republica Moldova, fiind blocate la granița cu Ucraina, în punctul de trecere Otaci-Moghilev-Podolsk. Unul dintre șoferi are un camion încărcat cu vitrine frigorifice din Rusia cu destinația Atena și nu este lăsat să treacă de 4 zile. Motivul neoficial: marfa „e a inamicului!“

Transportatorii români și moldoveni care veneau din Rusia și tranzitau Ucraina sunt încă blocați în diverse vămi. Una dintre acestea este Otaci-Moghilev-Podolsk, între Republica Moldova și Ucraina. Igor Oțel, administratorul firmei nemțene Kaipos, are un camion încărcat cu lambriu acolo. „Am mai avut alte două, dar erau încărcat cu vată minerală și le-au dat drumul. Șoferul meu este de trei zile acolo, la porțile vămii, încă nu a putut intra în vamă“, a povestit acesta pentru Tranzit. Cea mai interesantă și grea noapte a fost aseară, 1 martie, atunci când, aflat într-o parcare din apropierea vămii, șoferul firmei Kaipos a fost avertizat de către un vameș ucrainean despre faptul că urmează „o noapte fierbinte“ și că el și restul colegilor săi ar face bine să-și ia ce au de luat de prin camioane și să plece rapid în Moldova. „Oamenii s-au mobilizat și m-au sunat pe mine și pe ceilalți patroni și ne-au povestit prin ce trec. Erau vreo 15 camioane, din care vreo 10 românești. Au stat băieții pluton azi noapte, câte două camioane de pază, cu schimb la fiecare două ore. Eu am ținut legătura în permanență cu MAE și consulul general al României la Bălți, domnul Petrișor Dumitrescu, iar restul colegilor cu autoritățile din Republica Moldova. Din fericire nu li s-a întâmplat nimic însă le-am zis să plece de acolo urgent, având în vedere și faptul că peste zi au fost abordați de niște foști racheți care s-au interesat de ei și cât stau acolo. Interesant este că în aceeași parcare au fost și nouă camioane turcești, dar chiar atunci a venit o coloană de mașini, cu poliție, cu vameși cu tot, și i-a escortat către Republica Moldova“, a mai spus Igor Oțel.

Pe 2 martie dimineața, camioanele românești încă nu intraseră în Vama Otaci-Moghilev-Podolsk

Le-a dat cardul vameșilor să-i cumpere de mâncare

La momentul redactării acestei știri, în vamă se află și Alexandru Patlaciuc, un șofer în vârstă de 65 de ani, angajat la firma MDE TRANS din Iași. Bărbatul este de duminică blocat acolo, fiind încărcat cu vitrine frigorifice din Oriol, Rusia, cu destinația Atena, Grecia. „El a trecut când totul era în regulă la frontiera cu Rusia și a ajuns în apropierea vămii cu Moldova în a doua zi de bombardamente. A văzut oameni disperați cum încercau să părăsească Kievul. Duminică, după ce și-a făcut pauza, a încercat să treacă, dar vameșii au văzut că are marfă din Rusia și i-au zis că ei hotărăsc cine trece și cine nu, e stare de război. Îl acuză că are marfă rusească, spun că e a dușmanului și că o să i-o confiște, dar sunt niște vitrine frigorifice pe care aceeași companie le produce și în România, nu e marfă 100% de proveniență rusească“, a explicat pentru Tranzit administratorul firmei MDE Trans.

Acesta a mai spus că starea de sănătate a șoferului român de origine moldovenească este bună, chiar dacă psihic este foarte greu să reziști în asemenea condiții. „I-a fost greu cu mâncarea, că nu îl lăsau să treacă să-și cumpere de mâncare. Până la urmă le-a dat cardul bancar vameșilor și aceștia i-au luat de la magazinul din afara vămii de mâncare. Îl mai încurajăm și noi…în fiecare zi i se spune că până la masă îi dă drumul, dar stă blocat. De-acum suntem bucuroși să-i dea voie să treacă cum o fi“, a mai povestit acesta.

Coleg de suferință cu Alexandru Patlaciuc este un alt șofer angajat la o firmă din Republica Moldova, care transportă anvelope, considerate tot o marfă valoroasă și care este în aceeași situație, blocat în vamă de trei zile.

În legătură cu situația semnalată am cerut un punct de vedere oficial de la Ministerul Afacerilor Externe, pe care îl vom publica imediat ce îl vom primi.

Articole similare

Ad