Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Irizar a lansat autobuzul electric i2e

Irizar, unul dintre cei mai mari producatori de autocare din Spania, continua proiectul vehiculelor integrale – demarat in 2009 – prin lansarea primul autobuz urban 100% electric. Modelul i2e este dezvoltat in colaborare cu Jema, compania din cadrul grupului spaniol responsabila cu sistemele electrice, iar trei unitati au intrat deja in teste in Barcelona si San Sebastian, ca parte a proiectului european ZeEus.
 

Autobuzul a fost prezentat oficial in San Sebastian, chiar pe malul Oceanului Atlantic, iar ziaristii, clientii si oficialitatile au putut face si prima plimbare la bordul i2e. Acesta a fost proiectat pentru a oferi o autonomie de 200-250 km, in functie de ciclul de conducere si de conditiile meteorologice. Doar cinci ore de incarcare a bateriei sunt suficiente pentru a asigura intre 14 si 16 ore de functionare in conditii de trafic intens, la o viteza medie de 17 km/ora.
Irizar i2e este propulsat de motorul electric Siemens DB 2016, care are o putere nominala de 230 kWh si putere maxima de 376 kWh. Sistemul de management al energiei, dezvoltat de Jema, optimizeaza raportul dintre baterie si super-capacitori, astfel incat nivelul de incarcare sa fie optim pentru amandoua sursele de energie, prelungindu-le astfel durata de viata si reducand costurile de operare. De altfel, eficienta sistemului este foarte mare, de 65-70%.
Pana in 2016, Irizar si-a propus sa construiasca o noua fabrica, unde sa fie produs dedicat autobuzul electric. Valoarea totala a investitiei se ridica la 60 de milioane de euro.

Mai multe amanunte puteti gasi in numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad