Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Finantatorii vor sa fie in prima linie pentru sustinerea cresterii economice

In cadrul conferintei Mediafax talks about Transport&Logistic, Oana Stonescu, director de vanzari Garanti Leasing, a amintit de faptul ca institutiile financiare internationale au imbuntatit in primul trimestru al lui 2014 ratingurile de tara ale Romaniei, ceea ce a contribuit la atingerea celei mai mari cresteri economice din UE, ca sectoarele care au ajutat cel mai mult la acest progres au fost productia auto, agricultura, transporturile si constructiile, mai ales cele de centre logistice, ca tara noastra are ca avantaje competitive pozitia geostrategica si forta de munca bine pregatita si inca ieftina, deci atractiva pentru investitori, si ca principalele oportunitati de dezvoltare pe care le ofera economia noastra vin dinspre infrastructura, logistica si IT, domenii in care se pot implica si societatile de finantare.
 

In ceea ce priveste piata auto din Romania, aceasta a inregistrat in 2014 o crestere frumoasa, de 30%, „dar, din pacate, progresul nu s-a concretizat si in activitatea de leasing: din cele 36.000 de autovehicule vandute, numai 30% au beneficiat de finantare prin leasing“.
Totusi, piata de leasing a inregistrat prima crestere dupa 2008-2009, cu 28%, fiind sprijinita mai ales de vanzarile de vehicule comerciale si pentru transport in comun, unele firme cumparatoare dublandu-si chiar rulajele. Si productia auto este in crestere, dar firmele de leasing de la noi nu pot profita de asta, deoarece o mare parte din productie merge la export.
In ceea ce priveste logistica, sunt multi investitori straini interesati de dezvoltarea unor parcuri logistice in Bucuresti sau in vestul tarii, si ei nu tintesc doar cota de piata, ci si profitabilitate, ceea ce arata ca au planuri pe termen lung in Romania.
In concluzie, „pentru noi important e ca putem sustine cresterea economica. Dar sunt multi alti factori care trebuie sa contribuie la asta, Statul ar putea diminua birocratia, ar putea adauga facilitati fiscale si ar putea oferi sustinere bugetara mai ampla pentru domeniile strategice, ca infrastructura, caile ferate sau transportul aerian. Multinationalele prezente la noi ar putea contracta servicii romanesti si oferi know-how si sustenabilitate. Antreprenorii ar putea contribui la cresterea brandului de tara prin promovarea produselor si serviciilor lor in UE, desigur, dupa ce vor fi realizat investitii in cresterea calitatii, si ar fi bine sa-si recapete increderea in institutiile financiare. Iar acestea din urma ar putea oferi costuri mai bune“, este de parere Oana Stoenescu.
Reprezentanta Garanti Leasing a mai punctat si principalele avantaje ale leasingului prin comparatie cu creditul: garantiile sunt diminuate, se ofera consultanta in ceea ce priveste furnizorii si masinile/echipamentele finantate, activul achizitionat e al companiei, perioada de rambursare e mai mare, deci rata e mai mica si mai usor de suportat pentru cash flow, valoarea reziduala la final poate fi foarte mica, ceea ce duce la o dobanda calculata mai mica, si se poate face profit suplimentar din vanzarea activelor la final de contract.

Articole similare

Ad