Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scholz: G7 este unit și hotărât împotriva Rusiei

Cele 7 mari puteri economice democratice se opun președintelui rus Vladimir Putin ca o comunitate unită. „Suntem uniți de viziunea noastră asupra lumii și suntem uniți și de credința noastră în democrație și în statul de drept”, a subliniat duminică cancelarul Olaf Scholz (SPD) la summitul G7 de la Elmau, în Bavaria. Toate țările G7 au fost îngrijorate de crizele actuale. Cu toate acestea, cancelarul a fost optimist: „G7 este o comunitate bună pentru a dezvolta răspunsuri comune la provocările timpului nostru. Este important să acționăm în mod decisiv și unit.”

Reuniunea la nivel înalt a G7 va dura până marți. Pe lângă Germania și SUA, din grupul de state mai fac parte Canada, Marea Britanie, Franța, Italia și Japonia. Biden se află în Germania pentru prima dată de la preluarea mandatului în ianuarie 2021. Nu cu mult timp în urmă, lucrurile erau foarte diferite în cadrul grupului – când președintele american de atunci, Donald Trump, a amenințat că va zgudui comunitatea. Cu toate acestea, războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei a sudat G7.

Scholz a subliniat nu doar unitatea G7, ci și a Uniunii Europene și a NATO. Toți 3 au acționat decisiv încă de la început atunci când a fost vorba de sprijinirea Ucrainei. „Se poate spune cu siguranță că Putin nu se aștepta la acest lucru și continuă să îi dea bătăi de cap.”

Concurența cu China: G7 lansează o inițiativă globală de infrastructură

În afară de Ucraina, prima zi a summit-ului a fost dedicată relațiilor viitoare cu China. Runda G7 vrea să concureze Beijingul cu o inițiativă globală de infrastructură. Potrivit lui Biden, aceștia au lansat în mod oficial un „Parteneriat pentru infrastructura globală”. Proiectul, anunțat în 2021, se dorește a fi o alternativă la proiectul „Noul Drum al Mătăsii”, lansat de China în 2013, prin care țara condusă autoritar deschide noi rute comerciale către Europa, Africa, America Latină și în Asia. „Împreună, dorim să mobilizăm aproape 600 de miliarde de dolari prin intermediul G7 până în 2027″, a declarat Biden. SUA ar urma să mobilizeze 200 de miliarde de dolari în capital public și privat în următorii 5 ani pentru acest parteneriat. Directorul executiv al Greenpeace Germania, Martin Kaiser, a criticat: „Suma de 600 de miliarde de euro până în 2027 este mult prea mică”. Acesta a declarat că numai în ceea ce privește investițiile în energiile regenerabile, țările G7 ar avea nevoie de peste 1.000 de miliarde de euro pe an.

Articole similare

Ad