Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Constructiile continua cu rezultate negative

In cadrul conferintei presedintele INS a anuntat ca industria, care are o pondere de peste 30% in formarea PIB, a avut in primele noua luni ale lui 2014 cea mai mare contributie la cresterea PIB, de aproape jumatate, in conditiile in care volumul de activitate s-a majorat cu 4,2%. Presedintele INS a adus in discutie si agricultura, cu o contributie la formarea PIB de 9,6%, care in trimestrul al doilea a avut o contributie negativa la PIB, dar in trimestrul al treilea a revenit pe plus, cu o contributie de 0,2%.
 

Un sector foarte dinamic este „Informatii si comunicatii“, care detine circa 5% din PIB si care a contribuit semnificativ la cresterea inregistrata in primele noua luni din 2014, cu circa 25%. Tranzactiile imobiliare isi mentin contributia pozitiva la cresterea PIB.
Cheltuielile pentru consumul final al gospodariilor populatiei si exportul net au contribuit pozitiv la cresterea PIB.
Exportul net a contribuit cu 1% la majorarea PIB, in conditiile in care in primele noua luni a crescut cu 8,1% fata de aceeasi perioada din 2013, iar importul a crescut cu 5,7%. In aceste conditii s-a redus deficitul comercial.
Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a contribuit cu 3% la crestere.
O contributie pozitiva au avut-o impozitele nete pe produs, de 0,3%, a caror pondere la formarea PIB a fost de 12,0% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%.
Un alt element important in formarea PIB este volumul formarii brute de capital fix, care a inregistrat o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,8%, atat la nivelul ultimului trimestru, cat si pentru primele noua luni. In prima jumatate de an, acest segment a contribuit la formarea PIB cu circa 17%, dar pe primele noua luni contributia a ajuns la peste 22%.
Alte doua ramuri care au avut o influenta negativa asupra dinamicii PIB, atat la nivel de trimestru, cat si pe primele noua luni ale anului, sunt constructiile si intermedierile financiare. Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, si ele, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

Articole similare

Ad