Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Crestere moderata a economiilor UE in 2015

Potrivit prognozei de iarna a CE publicata de ACEA, pentru prima data de la declansarea crizei din 2008-2009, economiile tuturor statelor membre ale UE sunt previzionate a creste din nou anul acesta. Astfel, in 2015 se asteapta ca activitatea economica sa creasca moderat in UE (+1,7%) si in zona euro (+1,3%), inainte de accelerarea asteptata in 2016.
Pe parcursul anului trecut, tendinta de scadere a inflatiei a continuat, in majoritatea statelor membre aceasta devenind negativa in decembrie, datorita in principal scaderii pretului petrolului.
 

De asemenea, se asteapta ca inflatia sa ramana scazuta in 2015 (+0,2% in UE si -0,1% in zona euro) si apoi sa creasca gradual in cursul lui 2016 (1,4% in UE si +1,3% in zona euro), datorita mult-asteptatei reveniri a activitatii economice.
Si cresterea nivelului de ocupare a fortei de munca in UE ar trebui sa ramana moderat pozitiva pe termen scurt, in vreme ce puterea de crestere economica se asteapta a fi insuficienta pentru o imbunatatire semnificativa. Ca urmare, rata somajului este stabilita sa scada la 9,8% in UE si la 11,2% in zona euro, reformele inregistrate in ultimii ani pe piata muncii urmand sa dea roade in pe viitor, sprijinind reducerea somajului in 2016.

Articole similare

Ad