Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România achiziţionează încă 17 trenuri electrice de la Alstom

Grupul francez Alstom Ferroviaria și Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) au semnat pe 16 septembrie un act adițional pentru livrarea a 17 trenuri electrice inter-regionale (RE-IR), Coradia Stream, precum și pentru serviciile de mentenanță ale acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrare. Contractul are o valoare totală de 220 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă.

Inițial, ARF a comandat 20 de trenuri în martie 2022. Ramele electrice RE-IR vor conecta capitala cu principalele centre urbane din țară și vor facilita conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, reducerea timpilor de călătorie și îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice oferite pentru transportul public pe calea ferată.

Valoarea totală a contractului de achiziție a celor 37 de unități electrice multiple și a serviciilor de mentenanță pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2,4 miliarde de lei (480 milioane de euro) fără TVA.

Unităţile permit o viteză maximă de rulare de 160 km/h, sunt compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare), acestea asigură 351 de locuri pe scaune. De asemenea, dispun de un sistem de semnalizare și siguranță ERTMS nivel 1 și 2, sistem național PZB90, sisteme de climatizare, conexiune wi-fi şi spații pentru bar/bistro sau pentru călători cu dizabilități.

Primul tren va fi livrat la sfârșitul anului 2023, iar întregul pachet de 37 de trenuri până la sfârșitul anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.

Traseele deservite de ramele electrice pe distanțe lungi sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria, București – Nord – Craiova – Timișoara – Arad, Cluj-Timișoara, Cluj – Suceava – Iași.

Articole similare

Ad