Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia aprobă un ajutor de stat de 95,3 milioane de euro pentru restructurarea companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda transportatorului aerian de stat român, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane de euro (473,69 milioane de lei), în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Acest ajutor va permite companiei să-și refacă viabilitatea pe termen lung, minimizând denaturarea concurenței în industrie.

La 28 mai 2021, România a prezentat Comisiei Europene un plan de restructurare pentru TAROM. Acest plan cuprinde măsuri menite să eficientizeze operațiunile companiei, să modernizeze flota și să reducă costurile. În iulie 2021, Comisia a inițiat o investigație detaliată pentru a evalua conformitatea măsurilor de restructurare cu normele UE privind ajutoarele de stat. Pe parcursul investigației, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate de decizia Comisiei.

Măsurile de restructurare notificate acum includ o ștergere a datoriilor în valoare de aproximativ 49,53 milioane de euro, care reprezintă ajutorul de salvare aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânda, și un capital de circa 45,77 milioane de euro.

Comisia a evaluat măsurile conform Liniilor Directoare privind salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate și a constatat că:

  • Ajutorul acordat va contribui la asigurarea conectivității regionale în România, permițând companiei TAROM să redevină viabilă prin implementarea planului său de restructurare.
  • Măsurile de restructurare abordează problemele financiare ale TAROM, în special prin modernizarea flotei și reducerea costurilor.
  • Aceste măsuri sunt considerate proporționale, având în vedere contribuția semnificativă a TAROM de aproximativ 77,66 milioane de euro (381,12 milioane RON) prin veniturile proprii și contractele de leasing.
  • Ajutorul este însoțit de măsuri de protecție pentru a evita denaturarea concurenței, cum ar fi reducerea rutelor și a aeronavelor și menținerea acestei capacități reduse pe durata perioadei de restructurare (adică până la 31 decembrie 2026).

Pe baza acestor aspecte, Comisia a concluzionat că măsurile românești sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările C&R ale Comisiei, permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate sub condiții stricte. Aceste condiții includ aplicarea unui plan de restructurare solid pentru revenirea la viabilitate pe termen lung, contribuția întreprinderii la costurile de restructurare, limitarea denaturării concurenței și contribuția la un obiectiv de interes comun. Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă în registrul ajutoarelor de stat al Comisiei sub numărul de caz SA.59344 după soluționarea problemelor de confidențialitate, iar noile publicații vor fi disponibile în buletinul informativ electronic Competition Weekly e-News.

„Ajutorul de restructurare aprobat astăzi României va contribui la menținerea conectivității regionale a cetățenilor și întreprinderilor din România. În urma investigației noastre detaliate, am ajuns la concluzia că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea companiei aeriene pe termen lung. Pentru a limita orice distorsiune posibilă a competiției cauzate de sprijinul public, TAROM își va reduce semnificativ numărul de rute și de aeronave.”,

a declarat Margrethe Vestager, Vicepreședintele Executiv cu politica în domeniul concurenței.

Articole similare

Ad