Prin utilizarea hidrogenului ca sursă de energie, Germania are un potențial enorm de decarbonizare în industrii-cheie, precum transporturile, industria chimică, a oțelului sau a energiei. Deși economia hidrogenului a încetinit, electroliza rămâne un domeniu strategic de creștere, capacitate globală estimată urmând să atingă 100-170 gigawați până în 2030.
În acest context, Bosch și-a marcat intrarea pe această piață a hidrogenului prezentându-și tehnologia pentru electrolizoare la Târgul de la Hanovra. Compania a lansat în premieră două modele de celule multiple de electroliză Hybrion PEM (cu membrană schimbătoare de protoni), subliniind angajamentul Bosch față de energia curată și soluțiile inovatoare.
La baza electrolizorului stau celulele multiple de electroliză. Sistemul complet cu o putere de 2,5 megawați este furnizat de Grupul FEST, cu sediul la Goslar, Germania.
„Pentru a contracara schimbările climatice, avem nevoie de alternative la combustibilii fosili. Hidrogenul verde, produs cu energie regenerabilă, va avea un rol vital în reducerea masivă a emisiilor de carbon în sectoarele industriei, transportului și energiei. Producerea acestui hidrogen necesită sisteme de electroliză, iar sistemul de celule multiple de electroliză Hybrion produs de Bosch este componenta cheie pentru acestea.”, a declarat dr. Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.
Bosch intenționează să aplice această expertiză în materie de celule de carburant pentru producția de hidrogen. De asemenea, plănuiește să-și folosească experiența în producția la scară largă pentru a realiza economii și a reduce costurile. În 2025, compania va colabora în Europa cu diverși parteneri, printre care AKA Energy Systems, Andritz, Pietro Fiorentini, Hyter, H2B2, iGas, IMI, Nikkiso și Técnicas Reunidas.
„Hidrogenul reprezintă un domeniu de creștere strategică pentru Bosch: preconizăm că veniturile din vânzări vor ajunge la un miliard până în 2030”, a precizat dr. Markus Heyn, membru al consiliului de administrație și președinte al diviziei Bosch Mobility.
Celulele multiple de electroliză Hybrion dezvoltate de Bosch vor fi produse inițial la fabrica Bamberg din Germania. Fiecare unitate cuprinde peste o sută de celule de electroliză în straturi, Bosch dezvoltând un instrument special de fixare care simplifică și accelerează foarte mult procesul de fabricație.
Fiecare celulă multiplă de electroliză are o putere de 1,25 megawați și poate produce până la 23 de kilograme de hidrogen pe oră, utilizând apă și electricitate, suficient pentru a alimenta un camion de 40 de tone cu grup motopropulsor cu celule de carburant pentru a parcurge aproximativ 250 până la 300 de kilometri.
În cadrul celulelor de electroliză individuale, anodul este separat de catod prin intermediul unei membrane de schimb de protoni, realizată folosind un polimer special. Pentru a produce hidrogen, apa ultra-pură este alimentată mai întâi în partea anodică a electrolizorului PEM. Ca rezultat al tensiunii electrice la cei doi electrozi, apa de la anod reacţionează pentru a forma oxigen şi electroni şi protoni liberi. Protonii traversează membrana și se combină cu electronii pentru a forma hidrogen gazos la catod. Astfel, celulele multiple de electroliză Hybrion PEM sunt adecvate pentru producția de hidrogen în instalații modulare începând de la 1 megawatt, dar și pentru instalații industriale mari, de nivelul gigawaților.
Un electrolizor FEST cu celule multiple de electroliză Bosch PEM integrate va fi pus în funcțiune în acest an, la fabrica din Bamberg, ca parte a unui ciclu al hidrogenului. Bosch plănuiește să folosească hidrogenul produs pentru testarea rezistenței celulelor multiple de carburant mobile. Puterea generată în timpul acelei testări va fi transmisă la rândul său către electrolizor, închizând astfel ciclul.
„În dezvoltarea tehnologiilor cu hidrogen, Bosch se bazează, de asemenea, pe expertiza sa dovedită în materie de tehnologie industrială. Oferim soluții din industrie pentru industrie.”, a declarat dr. Tanja Rueckert, membră a consiliului de administrație Bosch.
Bosch Manufacturing Solutions oferă sisteme de tratare a apei care pot fi utilizate pentru a produce apa ultra-pură necesară pentru electroliză. Prin procese termice și electrochimice, aceste sisteme îndepărtează din apă impuritățile, cum ar fi sărurile sau metalele. De asemenea, Bosch utilizează în mod activ hidrogenul în celulele de carburant mobile și motoarele cu hidrogen. Împreună cu FirstElement Fuel, liderul de piață din SUA pentru operarea comercială a stațiilor de alimentare cu hidrogen lichid, Bosch Rexroth a atins o etapă tehnologică importantă pentru infrastructura de realimentare. Stațiile de criopompe reduc costurile de operare cu până la 70%, până la un nivel economic, scurtând în același timp procesele de realimentare pentru camioanele grele până la aproximativ zece minute.
Un consorțiu condus de E.ON va primi o finanțare de 45 de milioane de euro din partea UE pentru extinderea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor și vehiculelor comerciale electrice în Europa. Proiectul DRIVE-E este unul dintre cele 39 de proiecte inovatoare selectate recent de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu combustibili alternativi. Acesta va crea un total de 1.400 de noi puncte publice de încărcare până la finalul lui 2027. Totodată, 430 de puncte de încărcare sunt destinate camioanelor, fiecare cu o capacitate de 350 kW sau mai mare. Proiectul va fi implementat în 13 țări ale UE și va aduce o contribuție majoră la electrificarea transportului european de marfă și de pasageri.
Partenerii proiectului DRIVE-E, E.ON, ZSE și Eldrive, vor construi o rețea de puncte de încărcare pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare și grele de-a lungul principalelor rute transeuropene de transport de marfă. Proiectul include atât locații special concepute pentru încărcarea camioanelor, cât și medii mixte pentru camioane și autoturisme. Un alt obiectiv ar fi completarea și extinderea rețelei existente pentru vehiculele comerciale ușoare în zonele în care există lacune în rețea.
Punctele de încărcare planificate vor fi amplasate în peste 250 de locații din Germania, Austria, Danemarca, Italia, Țările de Jos, Suedia, Lituania, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria și Slovacia.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF) II. AFIF este un factor-cheie din spatele ambițiosului efort al UE de a extinde infrastructura de tarifare în întreaga rețea transeuropeană de transport pentru a face transportul de mărfuri și de pasageri în Europa mai eficient și mai durabil. A doua fază a AFIF (2024-2025) a fost lansată în februarie 2024, cu un buget total de 1 miliard de euro.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit