Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prim-ministrul Bulgariei, Dimitar Glavchev a convocat de urgență o întrunire la Consiliul de Miniştri pentru a găsi soluții permanente cu privire la problemele locurilor de parcare destinate camioanelor la punctele de trecere a frontierei.

Scopul acesteia este de a lua măsuri urgente pentru fluidizarea traficului, reducerea timpilor de așteptare, asigurarea egalității între vehiculele de marfă și asigurarea predictibilității în procesul de prelucrare a acestora. De asemenea, presa locală a anunțat că Glavcev va solicita din partea instituțiilor și posibilitățile ca statul să poată prelua administrarea zonelor de parcare, care, ca infrastructură adiacentă, sunt legate și de controlul la frontieră.

Până la finalul lui septembrie, autoritățile vor prezenta rezultatele activităților sale și verificările efectuate, care au fost începute de joi, la ordinul prim-ministrului. Oficialii ANR au verificat zonele de parcare pentru camioanele din fața punctelor de trecere a frontierei Lesovo, Captain Andreevo, Ruse și Vidin. Totodată, ANR nu a constatat nicio încălcare.

Rezultatele inspecției, ordonată de asemenea de prim-ministru bulgar, nu au fost încă anunțate. De asemenea, problemele vor fi evaluate și de către Comisia pentru Protecția Concurenței, care a lansat ea însăși o investigație în martie privind încălcări ale normelor din imediata vecinătate a podului cu punct de control peste „Dunăre”.

Reamintim că șoferii străini care intră în Bulgaria sunt obligați să achite o taxă de trei ori mai mare decât competitorii lor bulgari pentru a putea staționa în parcările private operate de TIR Parking Ruse.

Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial nr. 623 din 2 iulie 2024 hotărârea nr. 733 din 28 iunie 2024 privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Bulgaria) II, în regim de bac.

Hotărârea prevede și completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002.

Având în vedere acordul dintre guvernele României și Bulgariei semnat la București pe 29 aprilie 2022 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.196/2022, Guvernul României, în temeiul art. 108 din Constituția României și art. 9 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 105/2001, cu modificările ulterioare, adoptă această hotărâre.

Scopul principal al acestei hotărâri este de a facilita trecerea frontierei între cele două țări prin deschiderea unui nou punct de trecere, în regim de bac, la Giurgiu-Ruse, îmbunătățind astfel conectivitatea și cooperarea bilaterală.

Principalele puncte ale Articolului 1 din hotărârea nr. 733 din 28 iunie 2024

  1. Aprobarea deschiderii: Se aprobă deschiderea punctului de trecere în regim de bac pentru vehicule cu motor și pasageri, în sectorul dintre km fluvial 490,200 și km fluvial 489,500 (Ostrovul Mocănașul).
  2. Programul de funcționare: Punctul de trecere va funcționa permanent, non-stop, de la ora 00.00 la ora 24.00.
  3. Limitări de trafic: Traficul prin acest punct de trecere este limitat la autovehicule cu o masă totală de până la 40 de tone.
  4. Condiții de operare: Punctul va fi dat în folosință după ce administratorul imobilului îndeplinește toate obligațiile legale necesare, inclusiv realizarea infrastructurii și utilităților necesare pentru controlul de frontieră și asigurarea personalului necesar de către autoritățile competente, conform normelor în vigoare.

Articolul 2 din hotărârea nr. 733 din 28 iunie 2024 prevede următoarele:

  1. Funcționarea punctului de trecere: Punctul internațional de trecere a frontierei de stat va funcționa în spații care respectă cerințele legale pentru activitățile de control.
  2. Asigurarea spațiilor și utilităților: Administratorul imobilului este responsabil de furnizarea spațiilor și utilităților necesare pentru activitățile de control la frontieră.
  3. Costurile utilităților: Costurile pentru utilitățile aferente sunt acoperite inițial de către administratorul imobilului și apoi recuperate de la fiecare instituție implicată, pe baza unui protocol, conform legislației în vigoare.