Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UPDATE 20 DEC: Toți șoferii profesioniști sunt EXCEPTAȚI de la carantină. Problemele continuă.

Șoferii profesioniști care sosesc din state terțe vor fi exceptați de la măsura carantinării după ce HCNSU 115/2021 a fost adoptată de Guvern astăzi, 17 decembrie. Problema carantinării șoferilor profesioniști rămâne însă, întrucât cei mai mulți dintre aceștia lucrează în UE, nicidecum în state terțe, iar pentru aceștia rămâne valabilă testarea.

Pe de altă parte, HCNSU 115 reglementează mai strict și situația șoferilor de transport persoane, care sunt asimilați personalului din aviație și care trebuie să prezinte dovada vaccinării cu schemă completă ori Certificatul verde care să ateste trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCT.

„1. La punctul 6 litera h) se modifică și va avea următorul cuprins:

„h) conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă;”

2. La punctul 6, după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins:

„n) conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea acesteia ori dovada confirmării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARSCoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național iar deplasarea se realizează doar în scop profesional.”.

HCNSU 115/2021 poate fi văzută AICI.

De pe 10 decembrie intră în vigoare noile măsuri restrictive la intrarea în țară și se aplică și pentru șoferi. Astfel, dacă nu sunt vaccinați sau nu au certificat verde care să ateste că au trecut prin boală, șoferii trebuie sa intre cu test PCR.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 6 decembrie 2021, Hotărârea numărul 111 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, iar regulile sunt valabile începând cu 10 decembrie și până la finalul zilei de 8 ianuarie.

Astfel, șoferii profesioniști nevaccinați sau care nu au fost confirmați pozitiv în ultimele 180 de zile, și care intră în țară din statele UE aflate în zona roșie, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. În caz contrar intră în carantină timp de 10 zile. Pentru statele terțe, testul trebuie efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în țară.

În plus, începând din 20 decembrie, persoanele care intră în România ar urma să completeze formularul de localizare a pasagerului, potrivit secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF – Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular“, a spus Raed Arafat.