Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Factorul de multiplicare 1:15, un pariu realist

Analizele arata ca exista bani pe pietele UE, dar acestia fie nu ajung in economia reala, fie ies in afara Europei sau raman in banci, in vreme ce o multime de proiecte stau in sertare ministeriale sau la investitori strategici deoarece nu gasesc finantare. Pentru a le iesi in intampinare, CE a lansat planul de investitii Juncker, care va pompa in economiile tarilor membre, in urmatorii trei ani, 315 miliarde de euro, cu scopul de a stimula si relansa, prin crearea unui mediu mai bun pentru investitii, economia UE.

Astfel, daca pana acum focusul era in principal pe fondurile nerambursabile (granturi) in care un euro dat de UE producea o investitie de un euro, noul plan de investitii prevede ca, pentru fiecare euro garantat de UE, atragerea investitiei sa fie de 15 euro.

 
Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a declarat in cadrul intalnirii membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK), desfasurate luna trecuta sub egida „Planul de investitii al UE pentru Europa“, ca spera ca si investitorii din Romania sa beneficieze de finantare prin Planul Juncker.
„Era nevoie de un astfel de plan pentru ca modalitatea traditionala de a cheltui fondurile europene in UE nu ne-a ajutat sa iesim din criza la fel de repede precum competitorii nostri. Incepand cu 2013-2014 Europa a iesit din criza, la fel si America, numai ca in timp ce economia americana, odata iesita din criza, a inceput sa creasca, economia europeana a inregistrat doar o crestere foarte modesta si inceata“, a precizat Angela Filote.
 
Lichiditatile trebuie atrase in Europa
Un calcul efectuat la nivelul UE a aratat ca exista un decalaj investitional fata de nivelul sustenabil de investitii, de aproximativ 300 de miliarde de euro, chiar daca exista lichiditate pe piata UE. Insa investitorii au adoptat in principal doua tipuri de atitudini: de a-si tine investitiile la „rece“, in asteptarea unui mediu investitional mai bun, sau de a iesi cu banii imediat pe piata, facand insa investitii in afara Europei. „Ne propunem sa aducem aceasta lichiditate in Europa“, a mai spus Filote, mentionand ca exista proiecte care stau aruncate in diverse sertare ministeriale sau la investitori strategici, care nu isi gasesc finantare, de cele mai multe ori pentru ca sunt considerate de catre piata financiara ca fiind prea riscante sau pentru ca se intind pe o perioada care depaseste orizontul general al UE, de sapte ani.
In cadrul analizei anuale a CE au fost identificate, pentru 2015, trei elemente cheie ale relansarii economice: reformele structurale (modelul de business la nivel european pe care l-am avut inainte de criza nu mai este de succes acum), responsabilitatea fiscala (dupa modelul Germaniei) si stimularea investitiilor, prin noul plan de investitii. Insa, in opinia Angelei Filote, este vorba in primul rand de o alegere politica. „Semnalele pe care ni le-au dat atat piata, cat si societatea, in ultimii ani, ne spun ca acestea se asteapta ca CE …

Articole similare

Ad