Industria de transport este cea mai fragmentată din România, câtă vreme pe piață există peste 40.000 de firme, dintre care aproximativ 20.000 au ca obiect principal de activitate transportul și care luptă, deci, pentru aceiași clienți și nu au o putere mare de negociere, a amintit la Gala Tranzit din noiembrie Matei Ladea, reprezentantul Omnia Capital – grup de investiții care are apetit pentru transporturi și a achiziționat Dumagas Transport și Cargo Buddy. Detaliile oferite de acesta au avut ca scop să atragă atenția asupra faptului că există potențial de îmbunătățire a performanței financiare și operaționale prin fuziuni sau potențial de a ieși, prin vânzarea firmei, dintr-o industrie care „generează disconfort“, dar și că o astfel de tranzacție este un proces dificil, ce presupune drepturi și obligații, analize atente și calcule exacte, și că oamenii, mai ales șoferii, ajung la vârste când nu mai pot continua, indiferent cât de mare nevoie de transport ar fi în economie.
Și la achiziții și la fuziuni se apelează pentru consolidarea poziției pe piață sau pentru extinderea activității în noi domenii/regiuni, dar în afară de beneficii aceste tranzacții presupun și riscuri majore, deci planificarea și implementarea tranzacțiilor trebuie precedate de o analiză detaliată.
În cazul achiziției unei firme, și achizitorii și investitorii sunt interesați de performanța acesteia, dar, în timp ce achizitorii o cumpără integral sau parțial cu scopul de a prelua controlul asupra ei, investitorii aduc capital în acea firmă pentru a obține rentabilitate financiară (profit) din creșterea valorii afacerii sau din dividende și în general nu urmăresc să dețină controlul deplin asupra acesteia și nu sunt implicați direct în partea operațională.
Obiectivele unei achiziții sunt diverse și depind de natura investitorului. Un investitor strategic vrea să cumpere o firmă având obiective precum accesul la o piață înaintea unui competitor, accesul la clienți/regiuni noi, obținerea de economii de timp datorită unei infrastructuri deja existente care să-i permită integrarea pe orizontală și adăugarea de noi servicii și dobândirea unor active speciale, a unei mărci care contează pe piață sau a unei echipe de management sau operaționale talentate. „Aceasta din urmă este, alături de clienți, cel mai valoros lucru acum, drept pentru care noi am fost pe punctul de a cumpăra anul acesta o firmă doar pentru că avea șoferi de care aveam nevoie.“. Investitorul strategic va avea control total sau parțial asupra companiei cumpărate. Un investitor financiar, pe de altă parte, nu este interesat de operațiunile zilnice din firma cumpărată, ci pune la dispoziție resurse financiare, profesionale, know-how și suport, „care sunt mult mai importante decât resursele financiare“.
În ceea ce privește fuziunile, beneficiile lor sunt accesul la noi piețe și segmente de clienți, sinergii ce reduc costurile și cresc eficiența operațională, combinarea resurselor pentru inovare și dezvoltare, crearea unei poziții mai puternice în negocierea cu clienții și furnizorii și posibilitatea de a atrage mai ușor finanțare și investiții. „Toți ați intrat pe platforme de licitații automate, organizate de AI, unde trebuie să propuneți cel mai mic preț pentru a fi acceptați“, detaliază Matei Ladea. „Iar asta se întâmplă pentru că numai în România sunt câteva zeci de mii de firme care propun un tarif cât mai mic, fără să fi vorbit între ele.“ Reprezentantul Omnia Capital declară, în urma analizări multor firme în vederea achiziției, că nimeni nu a vrut să vândă când era pe val și avea profit și indicatori financiari buni. Ba chiar unii proprietari au spus în 2024 că, dacă nu vând firma, o închid. „De aceea nici nu am cumpărat nicio firmă.“