Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MF oferă finanţare pentru investiții majore în industriile cu tradiție în România.

Ministerul Finanțelor anunța ca de la 29.07.2024 se da startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituitã prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltarii regionale prin investiții ale caror costuri eligibile depașesc 50 de milioane de lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro.

Cererile de acord pentru finanțare însoțite de documentele justificative se vor putea depune online, până la data de 09.09.2024. Înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se realizeaza în sesiuni anuale anunțate cu minimum 60 de zile lucratoare înainte, durata fiecarei sesiuni fiind de 30 de zile lucratoare. Acordurile de finanțare se vor emite pâna la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.

Antreprenorii interesați de investiții de mare anvergura, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoare de activitate de vârf, au acum la dispoziție Ghidul Solicitanului în baza caruia își pot pregati proiectele. La 29 iulie deschidem oficial prima sesiune de înscrieri. Mediul de afaceri are acest ragaz de doua luni în care sã își puna la punct documentația, timp în care vor primi asistența oricând au nevoie din partea Ministerului Finanțelor. Mizam nu doar pe modernizarea sectorului privat, ci și revitalizarea industriilor tradiționale românești. Prin integrarea tehnologiilor noi și sustenabile, se deschid noi oportunitați pentru aceste industrii, consolidându-le competitivitatea și contribuind la crearea unui lanț de producție mai eficient și mai durabil”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Cei interesați sã aplice sunt invitați sa parcurga Ghidul Solicitantului, care cuprinde informații detaliate cu privire la modalitatea de acordare a finanțarii, lista sectoarelor de activitate pentru care se acorda ajutorul de stat, precum și criteriile pe baza carora se calculeazã punctajul.

Cine poate aplica pentru schema de ajutor de stat

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridica, înființate conform Legii societaților nr. 31/1990, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare.

Sunt eligibile investițiile care se realizeaza în unul dintre sectoarele:

  • Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;
  • Fabricarea bãuturilor;
  • Prelucrarea lemnului;
  • Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie;
  • Fabricarea substanțelor și a produselor chimice;
  • Fabricarea produselor farmaceutice de bazã și a preparatelor farmaceutice;
  • Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  • Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații;
  • Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;
  • Fabricarea echipamentelor electrice;
  • Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;
  • Fabricarea altor mijloace de transport;
  • Fabricarea de mobila;
  • Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activitați de recuperare a materialelor reciclabile;
  • Alte industrii.

Criteriile cumulative de eligibilitate pe care o întreprindere trebuie sa le îndeplineasca sunt urmatoarele:

I.        Criterii generale

  • Sa fie înregistrate potrivit Legii societãților nr.31/1990;
  • Sa realizeze o investiție inițialã în România, în maximum 3 ani de la data demararii acesteia, în unul dintre sectoarele eligibile prevazute de schema de ajutor de stat în anexa nr.1;
  • Sa nu intre în categoria „întreprinderilor în dificultate”;
  • Sa nu se afle în procedurade executare silita, insolvența, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, închidere operaționala, lichidare sau suspendare temporara a activitații și sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
  • Sa nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiași proiect unic de investiții;
  • Sa nu efectueze o relocare catre unitatea în care urmeaza sa aiba loc investiția inițiala.

Suplimentar, pentru întreprinderile cu cel puțin un exercițiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate și capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.

Totodata, pentru a fi eligibili, în plus fața de criteriile generale, întreprinderile nou-înființate trebuie sa aiba capital social subscris varsat în valoare de minimum 100.000 lei și sa nu aiba acționari care dețin sau au deținut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrarii cererii o întreprindere cu același obiect de activitate pentru care solicita finanțare.

II.        Criterii de eligibilitate cumulative pentru investiții:        

a) sa fie considerate investiții inițiale (unitate noua/extindere/diversificare/schimbare fundamentala) sau investiții inițiale care creeaza o noua activitate economica (unitate noua/diversificare în cazul județului Ilfov);
b) sa aiba o valoare totala, fara TVA, a costurilor eligibile asociate investiției inițiale, de minimum 50 milioane lei;
c) sa își demonstreze eficiența economica și viabilitatea pe perioada implementarii investiției și 5 ani de la data finalizarii acesteia;
d) sa îndeplineasca condiția referitoare la efectul stimulativ;
e) sa îndeplineasca indicatorii cantitativi și calitativi prevazuți de schema;
f) sa genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie.

Etapele procesului de selecție

Înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se realizeaza în sesiuni anuale anunțate cu minimum 60 de zile lucratoare înainte, durata fiecarei sesiuni fiind de 30 de zile lucratoare.

Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordoneaza descrescator pe baza unui punctaj calculat și se analizeaza în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizeaza cu acord pentru finanțare (daca sunt îndeplinite cumulativ toate condițiile și criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizeaza dupa efectuarea parțiala sau totala a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanțare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie sa fie noi. Noua schema de ajutor de stat are ca baza legala cadrul normativ european aflat în vigoare pâna la data de 31 decembrie 2026.

Articole similare

Ad