Renault Trucks a prezentat presei la începutul lui iulie noile E-Tech T și C, modelele electrice dedicate transporturilor regionale și de construcții cu o autonomie de 300 km, cu care producătorul francez intenționează să participe la competiția Truck of the Year 2025. Și, pentru a fi și mai convingător asupra viabilității soluției electrice și a serviciilor create în jurul camioanelor electrice, Renault Trucks a organizat un test drive cu E-Tech T între Lyon și Bourg-en-Bresse, uzina unde jurnaliștii au și putut vedea camioane electrice pe linia de fabricație. Experiența a fost completată de o masă rotundă cu proprietarul uneia dintre cele mai mari flote de camioane electrice, Jacky Perrenot, Renault Trucks prezentând și un proiect de electrificare a serviciului de aprovizionare cu axe a fabricii din Bourg-en-Bresse.
Dedicate distribuției regionale și construcțiilor urbane, Renault Trucks E-Tech T și C sunt cele mai recente modele adăugate la gama complet electrică a producătorului francez, care este cea mai largă de pe piața europeană, variind de la 650 kg (e-cargo bikes) la 44 t, ceea ce îi permite să folosească sinergii în cadrul grupului și să producă la costuri eficiente.
Noile modele sunt asamblate pe aceeași linie ca și modelele diesel în uzina Bourg-en-Bresse, unde sunt produse camioane Renault Trucks de 60 de ani. După asamblare, camioanele electrice sunt transferate într-un spațiu dedicat de 5.200 m2, unde operatori și tehnicieni calificați efectuează operațiunile tehnice specifice electrificării, și anume asamblarea unității de propulsie electrică (EDU) și instalarea transmisiei și a bateriilor. Vehiculele electrice revin apoi în procesul de producție de serie, cu teste de performanță și încercări pe circuit pentru a garanta fiabilitatea și calitatea lor.
Constructorul se bazează pe o experiență de patru ani în producția de camioane electrice de tonaj mediu la uzina sa din Blainville-sur-Orne, unde produce gamele medii de distribuție, D și D Wide.
Renault Trucks E-Tech T și C acoperă aproape toate aplicațiile de construcții urbane și de distribuție regională și pot fi adaptate la orice tip de caroserie datorită celor trei tipuri de prize de forță (PTO): electrice, electromecanice sau pe cutia de viteze, deschizând posibilitatea de a decarboniza noi domenii de activitate urbană și regională.
Cu o masă totală maximă autorizată de până la 44 de tone, Renault Trucks E-Tech T și C sunt disponibile în versiuni tractor 4×2 și 6×2, cu o cabină lungă și un ampatament de 3.900 mm. În configurație rigidă, acestea sunt disponibile în tridem 4×2, 6×2 și 8×4, cu cabină scurtă sau lungă, cu o gamă de unsprezece ampatamente, de la 3.900 la 6.700 mm.
Cele două camioane electrice Renault Trucks pot fi echipate cu două sau trei motoare electrice care dezvoltă o putere combinată de până la 490 kW (echivalentă 660 CP).
Pentru a răspunde nevoilor clienților în materie de autonomie și activitate, Renault Trucks E-Tech T și C pot fi echipate cu patru până la șase pachete de baterii litiu-ion care furnizează între 390 și 540 kWh de energie. Bateriile pot fi reîncărcate pe timp de noapte cu curent alternativ (AC) de până la 43 kW sau rapid, cu curent continuu (DC) de până la 250 kW. Autonomia estimată este de până la 300 km cu o încărcare completă și până la 500 km cu o încărcare rapidă intermediară (250 kW) care durează o oră și 40 de minute (pentru un vehicul echipat cu 6 pachete de baterii). Celulele și modulele de baterii sunt furnizate de Samsung SDI și asamblate în fabrica Volvo din Ghent, Belgia.
Oficialii Renault Trucks consideră că produsele actuale pot acoperi 55% din aplicațiile posibile în sectorul de construcții și până la 75% dacă se adaugă în programul zilnic de lucru o încărcare intermediară de o oră. Din analiza datelor pe care le are la dispoziție, producătorul francez constată că mulți clienți își echipează vehiculele cu baterii peste necesarul zilnic de autonomie, doar pentru a avea garanția că sunt acoperiți în orice situație. Renault Trucks crede că această situație se va schimba pe măsură ce clienții vor căpăta mai multă încredere în tehnologie, astfel încât să obțină o utilizare mult mai bună a capacității de transport. Și asta pentru că o baterie mai mare și mai grea înseamnă implicit o sarcină utilă mai mică, în condițiile în care costul total de proprietate crește.
Exemplul personal
Pentru a testa pe propria piele ce înseamnă să implementezi un camion electric într-o flotă, Renault Trucks a decis să-și electrifice procesul de aprovizionare cu axe a fabricii din Bourg-en-Bresse, axele fiind furnizate de fabrica proprie din Lyon.
Proiectul a început în 2023 cu analiza procesului logistic: volumul de axe care trebuiau transportate, numărul de curse ce trebuiau efectuate pe zi, dacă e nevoie de reîncărcare pe timpul zilei astfel încât camioanele să se încadreze în autonomia necesară pentru a parcurge cei circa 180 km ai unei curse dus-întors între cele două fabrici. S-a stabilit că erau necesare cinci camioane care să facă fiecare două curse pe zi. Ținând cont că la dus greutatea transportată era de 17-22 de tone, iar la retur camionul venea mai mult gol (transporta doar ambalajele), aplicația dezvoltată de Renault Trucks de simulare a autonomiei a stabilit un consum zilnic de aproape 420-450 kWh pentru a putea acoperi distanța totală de 360 km pentru două curse.
Echipa responsabilă de proiect a verificat oferta de stații de încărcare disponibile pe piață și a configurat orarul curselor, camioanele având nevoie de încărcare pe timpul nopții plus o încărcare intermediară între cele două curse la stația rapidă pe care producătorul francez a decis să o instaleze la fabrica de axe din Lyon.
Analiza inițială a aratăt că cele cinci camioane electrice aveau un cost de proprietate cu 40% mai mare față de camioane diesel operate similar, pe o perioadă de patru ani. După ce s-a luat în considerare o perioadă de utilizare mai mare cu doi ani, care a permis o mai bună amortizare a prețului camioanelor și a stațiilor de încărcare, și s-a obținut și o subvenție guvernamentală pentru achiziția de camioane electrice și instalarea unei stații de încărcare electrică, costul de proprietate a mai scăzut cu 20%, pe o perioadă de șase ani exploatarea camioanelor electrice devenind doar cu 12% mai scumpă decât operarea pe vehicule diesel.
După ce a stabilit costul de proprietate și de exploatare, Renault Trucks s-a gândit să ofere acest flux de aprovizionare unuia dintre transportatorii care operau oricum această linie dintre Lyon și Bourg-en-Bresse, însă în final s-a decis să selecteze doi operatori cărora să le ofere oportunitatea de a testa camioanele electrice. Cu ajutorul departamentului de logistică, inițiatorii proiectului au organizat o licitație, cerându-le celor doi operatori să coteze tarife de transport pe principiul open book, proiectul presupunând ca ei să cumpere camioanele electrice și să le utilizeze pentru Renault Trucks.
În mai 2024 s-au derulat testele de interoperabilitate, iar după o perioadă de instruire a șoferilor și dispecerilor companiei, în iunie a început operarea efectivă cu trei camioane.
Renault Trucks a dezvoltat servicii de suport pentru clienții săi la toate nivelurile: prin intermediul unei aplicații pe telefon, șoferul primește informații în timp real despre încărcări și poate programa diferite funcții (clima, încălzirea bateriei etc.), pentru un confort cât mai bun. Managerul de flotă poate vizualiza cu Optifleet starea de încărcare a bateriei în orice moment, având astfel posibilitatea de a aprecia corect autonomia pentru o nouă cursă. Iar echipa de management a firmei de transport poate înțelege mai bine modul de folosire și optimizare a performanțelor camioanelor electrice.
După prima lună de operare, consumurile medii de energie înregistrate pentru aceste operațiuni sunt cuprinse între 1,07 până la 1,19 kWh/km, cu o recuperare medie de 19-20%.
Consum de 1,08 kWh/km pe același traseu dintre Lyon și Bourg-en-Bresse
Evenimentul de lansare în producție a noilor camioane E-TECH T și C a oferit membrilor juriului International Truck of the Year posibilitatea de a face aceeași cursă ca și șoferii angajați în proiectul de transport de axe de la Lyon la Bourg-en-Bresse, cu aceleași greutăți.
Personal am obținut un consum de 1,08 kWh/km, cel mai bun consum fiind înregistrat de colegul nostru din Elveția: 1,05 kWh/km. De menționat este însă că nu am folosit cel mai economic mod de condus, care limitează viteza de deplasare la 80 km/h, și asta pentru că am vrut să profit de viteza maximă permisă în Franța pe anumite porțiuni de drum, 90 km/h, mai ales că în activitatea zilnică a șoferilor nu doar consumul e important, ci și timpul de condus și livrare.
Pe ruta de întoarcere către Lyon, consumul a fost mai mic pentru toți colegii, recordul elvețianului fiind bătut de colegul din Austria, care a scos doar 0,94 kWh/km!
Cert este că aproape toți membrii juriului ITOY au scos consumuri mai mici decât șoferii firmelor care fac aceste curse de aproape 3 săptămâni.
Experiența de condus a fost excelentă, indiferent de tipul de cabină ales, instrumentarul de bord și funcțiile de asistență pentru șofer fiind aceleași ca în cazul autocamioanelor diesel, abia prezentate în urmă cu două luni în revista Tranzit.
Renault Trucks a vrut să demonstreze că, printr-o planificare atentă, se poate face transport cu camioane electrice încă de pe acum, la un cost nu foarte mare comparativ cu transportul cu camioane pe diesel, cel puțin în Franța, unde există și finanțări și subvenții accesibile pentru pionierii transportului electrificat. Producătorul militează pentru o „abordare sobră”, care înseamnă un serviciu de consultanță de calitate, care să ajute clientul să găsească balanța perfectă între autonomie, sarcină utilă și cost. Și asta pentru că utilizarea bateriei minime necesare înseamnă și o reducere a emisiilor, pentru că vorbim de producerea a mai puține celule de baterii, dar și de mai puțin de reciclat la finalul vieții acestora.
În 2026 Renault Trucks va oferi și un autotractor cu axă electrică produsă în cadrul Grupului Volvo și care va aduce mai multă eficiență energetică. Configurarea șasiului va deschide ușa către instalarea mai multor pachete de baterii care vor putea crește autonomia până la 600 km. Oficialii Renault Trucks consideră însă că aceste autotractoare nu le vor înlocui pe cele cu autonomie de 300 km decât acolo unde are sens. De asemenea, francezii nu cred că este nevoie de camioane cu 800 sau 1.000 km autonomie, așa cum au anunțat unii producători că au în vedere, pentru că programul actual de condus al șoferilor nu prea poate acoperi mai mult de 600 km pe zi.
Cu ochii pe mai multe tehnologii de propulsie alternativă și economie circulară
Renault Trucks crede că pentru industria transporturilor este nevoie de mai multe tehnologii care să contribuie la reducerea emisiilor, astfel că, împreună cu Volvo Group, testează atât propulsia pe baterii electrice, cât și pe biocombustibili și hidrogen. Experții francezi consideră că pe segmentul autoturismelor și vanurilor sub 3,5 t, biocombustibilii și hidrogenul vor juca un rol din ce în ce mai redus, în timp ce bateriile electrice vor reprezenta modul principal de tracțiune. În ceea ce privește segmentul de peste 3,5 tone, ponderea propulsiei pe diesel va scădea vertiginos începând cu 2030, când Renault Trucks, ca și alți producători de camioane, a anunțat că jumătate din autovehiculele produse vor fi electrice, urmând ca din 2040 să nu mai producă deloc autovehicule cu motor diesel. Se estimează că din 2050 electricitatea va ocupa cel mai important loc în opțiunea clienților, în timp ce biocombustibilii vor rămâne la același nivel, iar hidrogenul va crește ușor. Acești doi combustibili din urmă vor reprezenta baza pentru transportul aerian și cel maritim, în care combustibilii fosili nu vor putea fi eliminați nici după 2050.
Deși vehiculele pe distanțe lungi pot performa mai bine utilizând hidrogen, la nivel european există consens în vederea utilizării hidrogenului cu prioritate în industrie pentru a înlocui gazul natural utilizat acum la scară largă pentru producție. Pentru camioane propulsia pe hidrogen vine cu un cost de operare mult mai mare decât în cazul electricității, și asta în special pentru că se consumă mai multă energie pentru transformarea acesteia în hidrogen.
Renault Trucks atrage atenția asupra faptului că dezvoltarea propulsiei pe baterii electrice trebuie să vină la pachet cu soluții pentru asigurarea reciclării lor și în acest sens producătorul francez are un program de recondiționare a bateriilor și oferirea unei a doua vieți, după ce au acumulat rulaje de circa 1.000.000 km. O altă inițiativă începută de Renault Trucks în 2018 vizează transformarea autotractoarelor pentru distanțe lungi în vehicule pentru distribuție sau chiar pentru construcții, cel puțin pentru transportul pe șosea, de până în șantier. Fabrica de transformare a camioanelor rulate are o capacitate de 300 până la 500 vehicule pe an, procesul respectând standardele de calitate ale industriei. Acestea sunt oferite apoi altor clienți cu garanție. Același principiu de recircularitate va fi urmat de Renault Trucks și în cazul vehiculelor electrice, remanufacturarea bateriilor urmând să înceapă abia din 2026-2027.
Pe lângă bateriile care vor ieși din garanție și a căror utilizare poate fi făcută în continuare ca baterii staționare de la 200 la 2.000 kWh, Renault Trucks intenționează să producă în anii următori baterii staționare pentru diferite aplicații, inclusiv pentru locuințele cu centrale fotovoltaice proprii.
Jacky Perrenot: „Nu subvenția reprezintă calea spre decarbonizarea rapidă, ci taxarea vehiculelor poluante!”
Jacky Perrenot este unul dintre pionierii francezi care au testat mai multe tipuri de camioane cu propulsie alternativă, inclusiv electrice. Lider în distribuția de bunuri pentru supermarketuri în Franța, compania testează încă din 2010 soluții cu propulsie alternativă. Printre factorii cheie în alegerea vehiculului se numără silențiozitatea, dar și posibilitatea împărțirii riscului investiției cu clienții săi, cărora să le poată oferi soluțiii personalizate.
„Această transformare reprezentată de trecerea la vehicule cu emisii zero poate fi o șosea cu multe denivelări. Noi gândim pe termen lung, de aceea construim împreună cu furnizorii și clienții întregul lanț de valoare. Tranziția electrică este o țintă asumată individual, dar nu trebuie să uităm că activitatea noastră funcționează cu margini mici de profit și trebuie să rămânem profitabili”, a declarat Jacky Perrenot.
Acesta a spus că în prezent testează și un camion pe hidrogen, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Circa 30% din flota distribuitorului francez este pe bază de combustibili alternativi, urmând ca până în 2030 aceasta să crească până la 70%, iar până în 2040 toată flota Jacky Perrenot să fie pe bază de baterii electrice sau hidrogen.
Deși calea spre vehiculele electrice este clar trasată, oficialii Renault Trucks recunosc că vânzările pot crește doar dacă vehiculele electrice au un cost de proprietate similar cu cele diesel, lucru arătat și de vânzările de vehicule electrice, care cresc foarte timid și nu urmează estimările de acum câțiva ani. Cel mai bine merg vânzările pe segmentul de uz municipal. Pe partea de transport marfă, flotele mari sunt cele mai interesate, acestea permițându-și riscul investiției, mai ales că un camion electric este de două ori până la de trei ori mai scump decât cele diesel, însă și clienții firmelor de transport trebuie să accepte contracte pe termene mai lungi pentru ca riscul investiției să fie diminuat.
Jacky Perrenot nu crede că numărul de camioane electrice vândute va crește dacă guvernele vor acorda subvenții, ci mai degrabă o politică de taxare mai strictă a camioanelor care poluează mai mult va avea efecte mai vizibile.