Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu Transporeon: Salariile şoferilor trebuie să crească. La fel şi tarifele de transport.

Adeseori auzim transportatori cu vechime care spun că acum 20-30 de ani preţul curselor de transport internaţional erau mai mult de duble faţă de acum. Şi asta în condiţiile în care costurile de transport – motorina, camioanele, salariile şoferilor, taxele de drum… de altfel toate costurile – au crescut enorm. Cum se poate explica această evoluţie a preţurilor faţă de costuri?

Această temă a fost abordată de experţii Transporeon într-un studiu recent şi va fi adresată şi participanţilor de la conferinţa Tranzit de la Iaşi, de pe 6 iunie, când un expert Transporeon ni se va alătura la discuţii.

Pentru a oferi o imagine mai clară și pentru a susține cu date idea că salariile şoferilor nu au crescut suficient raportat la condiţiile dificile de muncă, experții Transporeon au comparat tendințele tarifelor de transport, inflația generală și costurile forței de muncă din 2011 până în 2023. Analiza relevă fără echivoc că, în timp ce costurile și inflația sunt în creștere, tarifele de transport rămân neschimbate. Şi asta se datorează, în parte, digitalizării, care a crescut eficiența transportatorilor. Condițiile de piață, prețurile mai mici la motorină și reducerea consumului de motorină au jucat, de asemenea, un rol. Dar pot acești factori să explice singuri aceste rezultate?

„Interesant este de ce creșterile salariale pentru șoferi, o profesie crucială care se confruntă în prezent cu o penurie, sunt sub medie? Oare aceste costuri ale forței de muncă depășesc creșterile generale ale costurilor forței de muncă?”, se întreabă spacialiştii Transporeon, care consideră că transportatorii au făcut, probabil, o treabă excelentă din perspectiva expeditorilor, menținând creșterile costurilor forței de muncă la un nivel scăzut. Acest lucru ar putea fi realizat prin angajarea de șoferi din regiuni cu salarii mai mici. Cu toate acestea, acest lucru adaugă și o explicație a faptului că subiectul deficitului de șoferi a căpătat amploare în ultimii ani.

Tarifele de transport au crescut drastic în 2022, dar această creștere s-a datorat doar parțial salariilor șoferilor. În 2023, a început din nou o tendință de decuplare, ceea ce implică, din nou, faptul că nu a existat o aliniere structurală în 2022. Deși salariile șoferilor și alte componente ale costurilor au stabilizat tarifele de transport anul trecut, împiedicându-le să reflecte întreaga scădere a prețurilor la motorină, există încă un decalaj și este probabil să se extindă în continuare.

Chiar și în cazul unui deficit sever de șoferi, rămân mai mulți factori de atenuare. UE dispune de un bazin mare de lucrători și avem, de asemenea, rate mai mari ale șomajului în unele zone. Acestea, combinate cu o curbă de învățare relativ rapidă a profesiei (3-6 luni în comparație cu alte domenii), creează o bază. Cu toate acestea, aceste condiții au existat și în trecut, astfel încât cheia este de a face profesia de șofer mai atractivă. Îmbunătățirea condițiilor de muncă, oferirea unui echilibru mai atractiv între viața profesională și cea privată, tratarea șoferilor ca lucrători calificați și reducerea timpilor de așteptare la locurile de încărcare/descărcare pot face diferența.

Percepția șoferilor s-a îmbunătățit în timpul pandemiei Covid, dar acest impuls pozitiv trebuie să continue în viitor. Salariile mai mari vor atrage mai multe persoane (naționale și străine) către această profesie. Menținerea salariilor și a costurilor șoferilor la un nivel scăzut în mod artificial, așa cum s-a procedat în trecut, nu va rezolva problema. Pe măsură ce tot mai mulți șoferi vor ajunge la vârsta de pensionare în anii următori, deficitul va crește. Poate fi rezolvată această problemă doar prin angajarea de șoferi din afara Europei, fără a schimba condițiile?

Prin urmare, dacă nu se schimbă nimic, forțele pieței vor prelua inevitabil controlul la un moment dat. În cele din urmă va exista o schimbare, fie din cauza scăderii capacităților, fie din cauza unei creșteri a cererii. Acest lucru ar putea face ca tarifele de transport să explodeze din cauza lipsei de șoferi și a fricii de întreruperi. Deși acest lucru pare extrem, este probabil ca adaptările să aibă loc treptat în următorii ani.

„Creșterile tarifelor de transport sunt inevitabile, a căror amploare este incertă. Cu toate acestea, există riscul ca, în cazul în care se ratează un anumit moment, pagubele cauzate de vârfurile și creșterile de tarife bazate doar pe factori de piață scăpați de sub control să depășească potențial dezavantajele unei adaptări treptate”, mai atrage atenţia studiul Transporeon, care concluzionează că transportul ar putea deveni un factor de cost semnificativ, din cauza succesului său din trecut.

Articole similare

Ad