Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele dintre Germania și Polonia au crescut și în ultimul trimestru din 2022

Trei dintre cele patru tipuri de tarife de transport rutier de marfă pe ruta dintre Polonia și Germania au atins noi maxime istorice în ultimul trimestru din 2022, conform barometrului realizat de Transport Intelligence, Upply și IRU. Cursele spot de la Varșovia la Duisburg au ajuns să coste cu 4,2% mai puțin decât în trimestrul precedent, adică în medie 1.865 de euro (1,73 de euro/km), și cu 27,6% mai mult decât în perioada similară din 2021. Tarifele curselor pe bază de contract între Varșovia și Duisburg au crescut însă cu 2,1% față de trimestrul anterior și cu 39,6% față de 2021, până la 1.532 de euro (1,42 de euro/km), o nouă maximă istorică.

Iar tarifele curselor dinspre Duisburg spre Varșovia au crescut în ambele cazuri: cele spot cu 3,2% față de trimestrul anterior și cu 8,8% față de finalul lui 2021, până la 1.517 euro (1,40 de euro/km), iar cele pe bază de contract cu 2,1%, respectiv 15,4%, până la 1.200 de euro (1,11 euro/km).

Principalul motiv al menținerii ridicate a tarifelor din contracte sunt costurile mari, iar scăderea cererii din partea economiei germane care încetinește reduce presiunea asupra tarifelor spot în Renania. Tarifele spot pentru cursele dintre Varșovia și Duisburg sunt acum cu 21,8% mai mari decât cele pe bază de contract, în condițiile în care în al treilea trimestru din 2022 diferența era de 29,9%. Scăderea presiunii din partea cererii a redus tendința ascendentă a tarifelor spot, în timp ce lipsa de șoferi și prețul mare al combustibilului mențin la un nivel înalt tarifele din contracte.

Industria prelucrătoare germană s-a luptat să-și revină după pandemie și continuă să facă asta. Datele Destatis disponibile pentru ultimul trimestru din 2022 arată că producția este cu 3,2% sub nivelul din 2019. La început de 2022, fabricile germane aveau cele mai mari comenzi înregistrate din 1970 încoace, de când există aceste consemnări, dar volumele au scăzut cu 5,5% în noiembrie, în condițiile în care analiștii economici estimaseră o scădere de numai 0,5%.

În direcția opusă, costurile de transport se mențin ridicate, iar economia poloneză rezilientă a menținut o cerere sănătoasă de mărfuri transportate rutier, în ciuda inflației mari, care a atins un record de 17,9% la începutul celui de-al patrulea trimestru al anului, cu mult peste 10,6% în zona euro.

Dar producătorii polonezi au absorbit costurile în creștere pentru a-și menține activitatea la nivel ridicat, iar informațiile de la institutul polonez de statistică arată că producția a crescut cu 9,7% față de trimestrul al treilea și cu 37,7% față de perioada similară din 2021, după o creștere constantă pe parcursul întregului an trecut.

Există, totuși, o umbră în acest peisaj: industria mobilei. Polonia este al treilea cel mai mare exportator de mobilă din lume și în acest domeniu lucrează peste 200.000 de angajați. Dar sectorul a avut de suferit din cauza creșterii costurilor lemnului și energiei și Polonia riscă să-și piardă baza de clienți într-o lume în care încrederea consumatorilor este la cote minime istorice în multe țări.

Articole similare

Ad