Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele pentru transportul intern din Spania au crescut în ultimul trimestrul din 2022, față de trimestrul anterior, conform barometrului realizat de Transport Intelligence, Upply și IRU, atât pentru cursele spot, cu 6,3 puncte, cât și pentru cele pe bază de contract, cu 0,5 puncte, mai ales din cauza prețurilor ridicate ale combustibililor și cererii mari din sezonul recoltelor. Iar față de perioada similară din 2021 creșterea a fost de 14,9, respectiv 35,5 puncte,

Prețul motorinei a atins un maxim în iulie 2022, când media a fost de 2,03 euro/l, cu 38,0% mai mare decât în ianuarie 2022. Creșterea a fost limitată de reducerea oferită de guvern, de 20% pentru litrul de combustibil alimentat din Spania.

Costurile de transport mai mari au dus tarifele la noi maxime istorice în trimestrul al treilea din 2022, când motorina s-a ieftinit, după care însă, în primele două luni ale trimestrului al patrulea, s-a scumpit iar, ducând la o nouă creștere a prețurilor de transport. În ianuarie 2023 motorina costă din nou mai puțin, deși încă este cu 21,2% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut. Deci tarifele spot și pe bază de contract rămân mari și nu se stimează că vor scădea mult în primul trimestru din 2023.

Subvenția pentru motorină acordată de guvern nu se mai aplică persoanelor fizice, iar transportatorii încă sunt eligibili, tot pentru 20 de cenți/l până pe 31 martie și 10 cenți/l până pe 30 iunie, dar eliminarea acestei reduceri va duce la transferarea prețului motorinei în tariful de transport.

O caracteristică importantă a economiei Spaniei este că din noiembrie până în martie este sezonul recoltei de măsline – această țară produce 75% din măslinele din lume și are nevoie de transport pentru peste 10 milioane de tone în timpul sezonului de recoltare, ceea ce crește mult cererea de transport, în condițiile în care capacitatea este oricum limitată. Schimbările climatice au forțat în 2022 recoltarea timpurie, ceea ce a făcut ca cererea mare care ar fi trebuit să fie în primul trimestru din 2023 să apară de fapt în ultimul trimestru din 2022. Iar în 2023 recolta de măsline își va reduce presiunea în sensul creșterii tarifelor, câtă vreme Consiliul Internațional al Măslinelor vede o scădere de 47% a producției de măsline față de anul anterior din cauza condițiilor climatice extreme din 2022.

În ciuda inflației mari și a acestor probleme climatice, economia spaniolă nu va cunoaște un 2023 slab. Previziunile preliminare pentru primul trimestru arată că piața transportului rutier de mărfuri din Spania va crește cu 2,6%, mai rapid decât cele din Germania, Franța și Marea Britanie. Presiunea inflaționistă se va menține și va limita consumul privat, dar inflația totală a scăzut din august încoace, ceea ce înseamnă că nu va afecta foarte mult cererea de marfă din Spania în 2023. În ceea ce privește tarifele, ele vor depinde în mare măsură de prețurile combustibililor din țară și de disponibilitatea guvernului de a sprijini sectorul transporturilor cu noi subvenții.

Trei dintre cele patru tarife de transport pentru cursele între Germania și Europa au înregistrat scăderi în trimestrul al patrulea din 2022, conform barometrului realizat de Transport Intelligence, Upply și IRU. La export, prețurile pentru transportul pe bază de contract sunt de 139,0 puncte, cu 0,9 puncte mai mici față de trimestrul anterior și în creștere cu 24,1 puncte față de perioada similară din 2021, iar cele spot sunt acum de 144,3 puncte, mai mari cu 2,2 puncte decât în trimestrul anterior și cu 10,2 puncte față de 2021. La import, tariful pentru cursele pe bază de contract este de 131,6 puncte, cu 0,2 puncte mai mic decât în trimestrul al treilea din 2022 și cu 25,8 puncte mai mare decât în 2021, iar cel spot a ajuns la 170,8 puncte, fiind cu 9,9 puncte mai mic decât în trimestrul precedent și cu 35,1 mai mare decât în ultimul trimestru din 2021.

Indicele PMI mediu de producție din Germania pentru al patrulea trimestru din 2022 s-a situat cu 2,6 puncte sub nivelul din trimestrul al treilea și este sub 50 timp de șase luni consecutive, sugerând declinul industrial pe parcursul celei de-a doua jumătăți a anului trecut. Datele disponibile pentru ultimul trimestru din 2022 arată că producția germană a scăzut cu 0,02% față de perioada similară din 2021 și că este sub nivelurile din 2019. În special producția de bunuri de larg consum a scăzut, cu 3,1% față de 2021 și cu 3,2% față de 2019, acesta fiind un sector care și-a revenit în 2021 până aproape de nivelurile de dinainte de pandemie, dar care are din nou probleme.

Industria germană nu se mai confruntă cu scenariile extreme avansate în vara lui 2022, referitoare la lipsa gazului necesar pentru producție. În ianuarie 2023, Bundesnetzagentur (Agenția Federală a Rețelei pentru Energie Electrică, Gaze, Telecomunicații, Poștă și Căi Ferate) a raportat niveluri de stocare a gazelor de 88,70%, în condițiile în care consumul de gaze în a doua săptămână a lui ianuarie a fost cu 34,2% sub media din aceeași perioadă din 2018-2021. Capacitatea consumatorii și producătorii de a reduce utilizarea gazului și de a îmbunătăți eficiența înseamnă că Germania va evita deficitul de gaze de care se temea în vara anului trecut și scade costurile cu energia ale producătorilor. Prețul gazelor pentru producătorii industriali germani a crescut în decembrie cu 21,6%, fiind la un maxim istoric din ultimii 60 de ani, cu excepția vârfului din august 2022.

Prețurile ridicate ale producătorilor și scăderea cererii internaționale vor continua să reducă exporturile germane, deoarece producătorii se luptă să mențină prețurile competitive pe o piață internațională care dă dovadă de neîncredere: încrederea consumatorilor din UE a atins cel mai scăzut nivel, de 95,1, în septembrie 2022, iar scăderea inflației a permis o ușoară redresare la 96,5 în decembrie, însă consumul partenerilor comerciali europeni ai Germaniei este în continuare slab, menținând redusă cererea de mărfuri germane și în 2023. Prin urmare, se preconizează că volumele de mărfuri exportate rutier vor rămâne reduse și vor scădea și presiunea în sensul creșterii asupra tarifelor de transport. Dar transportul german de marfă ar putea cunoaște iar o creștere a cererii în trimestrele al doilea și al treilea din 2023.

În plus, nivelurile scăzute ale Rinului în vara lui 2022 au transferat spre rutier – unde capacitatea era oricum mai mică decât cererea – multe mărfuri care înainte se transportau pe căi navigabile, ceea ce a dus la creșterea tarifelor. În ultimul trimestru din 2022 nivelul apei și-a revenit, afectând tarifele în sens invers, dar există riscul ca situația să se repete în vara lui 2023, deoarece temperatura medie în Germania în noiembrie și decembrie 2022 a fost cu 29% (2,3 grade) peste normal și nu au existat ninsori care să alimenteze nivelul Rinului în primăvară și vară.