Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bulgarii încasează ilegal 25 de euro pentru fiecare camion românesc care trece pe la Ruse. Autoritățile nu au nicio reacție.

De la începutul lui iunie, transportatorii români au reclamat nedreptatea pe care trebuie să o suporte în punctul vamal Ruse: obligația de a intra într-o parcare privată înainte de a primi acces în terminalul vamal Ruse și plata unei taxe de parcare de 25 de euro/acces, față de numai 15 leva cât plătesc transportatorii bulgari.

Deși revista Tranzit a semnalat situația către MAE, Ambasada României la Sofia și cabinetul Comisarului European al Transporturilor, Adina Vălean, încă din 9 iunie, singurul răspuns oficial venit de la Consulatul Român de la Sofia ne confirmă că situația este cunoscută și că s-a trimis o solicitare oficială către autoritățile bulgare, însă nu există încă niciun răspuns de la acestea.

Deși unii șoferi și chiar reprezentanți ai autorităților aplaudă inițiativa antreprenorială a bulgarilor, parcarea promițând să ofere un mod mai civilizat de a aștepta rândul pentru a trece prin punctul de frontieră bulgaro-român, unde se așteaptă uneori cu zilele, încasarea celor 25 de euro pe camion a început chiar dacă în afară de loc de parcare și toaletă nu există nicio facilitate, construcția celor 700 de locuri de parcare și amenajarea spațiilor aferente de restaurante, magazine etc. nefiind finalizate.

Problema care se pune în continuare este cum de Municipalitatea Ruse și autoritățile bulgare permit încasarea unei taxe de aproape 3 ori mai mică pentru bulgari în comparație cu cât plătesc străinii, ceea ce este total ilegal în spațiul Comunității Europene. De asemenea, de ce intrarea în parcare nu este opțională, pentru cei care vor să folosească facilitățile parcării? De ce camioanele care nu intră în parcare și nu plătesc taxa de 25 de euro nu pot intra în vamă? De ce autoritățile bulgare permit administrarea intrării în punctul de trecere a frontierei de către parcarea privată din Ruse, care distribuie șoferilor de camion din parcare pagere care avertizează șoferul când trebuie să intre în vamă cu câteva minute înainte de a-i veni rândul?

Fără o coadă fizică la frontieră, ordinea camioanelor care intră în vamă nu este întotdeauna în funcție de momentul sosirii în coadă/în parcare, ci după cum se descurcă fiecare. Șoferii români de camion susțin că sunt multe camioane bulgărești care ajung în parcare după ei, dar trec vama mai devreme. Sau sunt unii care nici nu intră în parcare, ci se duc direct în frontieră, la fel ca și multe camioane ucrainene.

Astfel, inițiativa antreprenorială din vama Ruse nu face altceva decât să încaseze abuziv bani pentru municipalitatea Ruse și să ofere un avantaj competitiv transportatorilor bulgari care au și un cost mult mai mic, și un timp mai scurt de așteptare în frontieră.

Șoferii români informează că o parcare privată similară s-a construit și la vama bulgaro-turcă (în Căpitan Andreevo), însă acolo nimeni nu s-a plâns nici de prețuri discriminatorii, nici de a fi obligatorie taxa de parcare.

Faptul că autoritățile bulgare nu au putut pregăti un răspuns oficial în 30 de zile spune mult despre cât respect ne arată țara vecină. Și, dacă lucrurile continuă în același mod, poate că și Municipalitatea Giurgiu ar trebui să le răspundă cu aceeași monedă vecinilor bulgari și să betoneze rapid o suprafață mare de teren pentru a amenaja o parcare la intrarea în punctul de frontieră. Investiția s-ar amortiza într-o perioadă foarte scurtă dacă s-ar percepe o taxă de 25 de euro pentru fiecare camion care iese din România. Deși ar fi greu de crezut că în România s-ar putea lua vreodată vreo măsură care să-i protejeze pe transportatorii autohtoni care aduc anual în țară miliarde de euro numai din servicii prestate în străinătate, fără niciun ajutor din partea statului român. Folosind doar forța de muncă a șoferilor români, care suportă frigul și căldurile mari de pe șoselele Europei, și care, dacă tot suntem în perioada în care discutăm despre pensii speciale, credem că ar merita mai mult respect și recunoaștere decât multe dintre categoriile protejate care se pensionează la puțin peste 40 de ani.

Articole similare