Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Black Sea Oil & Gas demarează procedurile de autorizare a primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre

  • Foto: Black Sea Oil & Gas

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), alături de partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, anunță demararea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre pe infrastructura Proiectului MGD.

Coridorul energetic din sectorul românesc al Mării Negre are o capacitate proiectată de 3 GW, o lungime de 126 de kilometri și se concentrează pe obținerea autorizării pentru a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este planificată a avea loc până la mijlocul anului următor.

Infrastructura existentă, terenurile deținute în proprietate și drepturile legale de trecere, situează proiectul MGD într-o poziție favorabilă pentru asigurarea coridorului energetic necesar pentru producția eoliană din zona marină și facilitățile de conectare la SEN, precum stațiile de transformare și, dacă va fi cazul, convertizoare.

De asemenea, realizarea coridorului energetic al MGD reprezintă un pas esențial pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, contribuind la creșterea securității energetice și la sporirea capacității de producție din surse regenerabile în conformitate cu noile obiective ale Uniunii Europene privind climatul și energia regenerabilă.

În primul an de producție de gaze naturale din proiectul MGD, BSOG a depășit așteptările inițiale, livrând primul miliard de metri cubi de gaze naturale cu o lună mai devreme decât era planificat. Totodată, testele pentru extinderea capacității de producție realizate în martie 2023 au marcat un succes. În prezent, compania se află în discuții cu autoritățile în vederea unei posibile creșteri a producției zilnice cu până la 25% în T4 2023.

„Estimările privind producția de energie eoliană prin instalații fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalațiile de producție offshore la SEN. Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat și pe apă, cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice și monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile și căile maritime, precum și securizarea accesului la terenuri și obținerea susținerii comunităților vizate, coexistența cu activitățile de pescuit și detectarea și evitarea muniției neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări, iar infrastructura proiectului MGD le-a depășit pe toate cu succes.”,

a afirmat Mark Beacom, CEO BSOG.

Articole similare

Ad