Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Planurile ambițioase de decarbonizare europene resetează industria transporturilor

Privite la început cu curiozitate, apoi cu neîncredere, politicile Bruxelles-ului privind decarbonizarea încep să capete concretețe în 2024, când vom vedea majorările de taxe de drum și de prețuri la combustibili. Germania și Austria vor da tonul anul viitor, cu dublări ale taxelor de drum pentru unele categorii de autovehicule, apoi treptat taxele de drum se vor scumpi în toate țările europene, nu în aceeași măsură. În România, de pildă, o țară cu o taxă de drum mult mai mică față de alte state europene, creșterea va fi uriașă, din 2025, cu consecințe însemnate pentru costul/km. Specialiștii vorbesc despre o creștere cu cel puțin 10% a costului/km numai în 2024 ca urmare a creșterii taxei de drum. Însă creșteri vor fi și în 2025.

Iar dacă rămânem la orizontul 2024 momentan, și motorina se va scumpi consistent, nu numai din cauza politicii OPEC, care a redus o vreme producția de țiței, ci tot din cauza strategiei de decarbonizare a transporturilor, urmând să fie introduse suprataxe de CO2 în mai multe țări europene, dacă nu în toate.

Pornind de la creșterea taxelor de drum și a prețului combustibililor, dar și a impozitelor pe autovehicule diesel și a taxelor de acces în orașe, poduri, tuneluri etc., unii producători de camioane estimează că în 2025 operarea unui camion diesel ar putea fi la fel de scumpă precum cea a unui camion electric, mergând pe premisa că și bateriile electrice se vor ieftini între timp. Posibil să se ajungă chiar la subvenții importante pentru producția de baterii în Europa, pentru a contracara asaltul industriei auto chinezești asupra singurului continent care ia decizia de electrificare fără a avea capacitatea de producție suficientă de vehicule electrice, de baterii, de energie electrică verde.

Politica ilogică a Bruxelles-ului se suprapune peste măsurile disperate ale Guvernului României de a scoate bani din piatră seacă. Astfel, pe lângă creșterea accelerată a salariului minim deja de anul acesta, dar și în 2024, se anunță creșteri ale impozitelor și taxelor care vor slabi antreprenorii locali și îi vor alunga pe cei dornici să investească la noi pentru piață, pentru forța de muncă sau pentru rolul important pe care se presupune că îl va juca România în reconstrucția Ucrainei după război.

Până la transferul tuturor acestor costuri către clientul final, transportatorii vor simți primii șocul scumpirilor, iar cei nepregătiți nu vor putea să își recupereze de la clienți creșterile de cost. Dificultatea vine din faptul că nu toate țările vor crește aceste costuri în același timp, astfel că beneficiarii vor putea jongla în a folosi transportatori de pe piețele care nu vor avea scumpiri din primul val, cu efecte dure pentru cărăușii din țările ale căror costuri vor crește cel mai mult.

România va fi una dintre țările cu costuri sociale mai mari, cu impozite mai mari și cu o economie mai slabă, secătuită după etapele succesive de inflație, dublată de costurile mai mari cauzate de implementarea Pachetului Mobilitate, cu atât mai mult cu cât camioanele românești sunt în lupa inspectorilor de control din toate țările vest-europene unde se fac volume de transport.

În primul rând managerii trebuie să cunoască creșterile de preț care se anunță, să își facă scenariile de costuri pe diferite rute și să aibă o relație cât mai apropiată cu clienții pentru a putea crește tarifele de îndață ce noile scumpiri intră în aplicare.

În plus, trebuie să caute soluții de optimizare a operațiunilor și de scădere a costurilor, chiar cu riscul scăderii volumelor sau împărțirii lor cu un alt competitor. Ca întotdeauna, dar parcă acum mai mult ca niciodată, transporturile devin un domeniu pentru oameni inovatori, creativi, curajoși, analitici, inspirați.

Vom încerca să facem noi, alături de partenerii noștri, documentarea pentru dumneavoastră și să vă oferim informațiile legate de toate creșterile de costuri pentru 2024 și influența lor în costul/km în cadrul conferinței premergătoare Galei de premiere a celor mai eficienți transportatori din România, care este programată pentru 3 noiembrie la Cluj. Vă așteptăm alături de noi să dezbatem, ca de obicei, problemele imediate și viitoare ale industriei în care activați!

Articole similare