Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Combinația SEC a ajuns să fie permisă în trei țări europene – and counting

În condițiile în care Suedia a devenit recent a treia țară europeană, după Finlanda și Spania, care va permite transportul pe drumuri publice folosind combinațiile Super-Ecocombi (SEC, formate dintr-un un autotractor și două remorci conectate printr-un dolly), asociația olandeză de transport și logistică TLN se întreabă când se va întâmpla același lucru și în Olanda, date fiind beneficiile pe care aceste vehicule le aduc pentru mediu, prin reducerea emisiilor. SEC pot fi folosite mai ales în transport între hub-uri, dar și pentru partea rutieră a intermodalului și pentru optimizarea distribuției urbane.

TLN, împreună cu alte organizații, face lobby de mulți ani pentru un program pilot, iar prima cerere i-a fost respinsă, dar va mai încerca o dată la jumătatea anului viitor, când va dispune de o versiune îmbunătățită a primului SEC aprobat pentru drumuri publice. Guvernul și industria de transport din Olanda oricum se consultă deja pentru a ajunge la acorduri privitoare la acest pilot și dacă totul merge conform planului SEC ar trebui să poată fi folosit pe scară mai largă în Olanda până în 2025.

În ceea ce privește Suedia, după o perioadă extinsă de testare, guvernul a dat undă verde pentru această combinație și din decembrie va fi disponibilă o rețea rutieră de 590 km unde pot circula ansambluri cu lungime maximă de 34,5 m și greutate totală maximă de 74 t. Testele au avut rezultate foarte bune, SEC dovedindu-se un mijloc relativ ușor de a obține reducerea de CO2 dorită de Suedia din traficul de mărfuri, de 4-6%. Inițial a fost stabilită pentru aceste ansambluri o rețea rutieră de 450 km, dar apoi ea a fost întinsă. SEC a avut deja succes în Finlanda, unde este permisă din 2019 și unde există deja sute în uz, și Spania, unde circulă peste 250. Iar printre țările care mai analizează posibilitatea de a o folosi se numără și Danemarca, aflată într-un stadiu avansat pentru a demara un proiect pilot la 1 ianuarie 2024.

Articole similare

Ad