Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Se pregătește un nou HG pentru contravenții și sancțiuni

Ministerul Transporturilor a publicat spre con­­­sul­­tare publică proiectul de act normativ care va lua locul HG 69/2012. Prin noua Ho­tărâre de Guvern ce urmează să fie adop­tată vor fi actualizate sancțiunile pentru încăl­ca­­rea prevederilor Pa­che­tului Mobilitate, ale regulamentului 561/2006 și ale legii trans­porturilor OG 27/2011.

Odată cu noua HG, încălcările vor fi clasificate în 4 categorii față de 3, câte sunt în prezent. Practic, actualele „încălcări foarte grave” urmează să fie împărțite în două categorii, fiind separate 13 „cele mai grave”, care vor fi sancționate cu amenzi de 10.000-15.000 de lei, și printre care se numără efectuarea transportului fără licență/autorizație valabilă, sus­tragerea de la controlul în trafic sau la sediu ori obstrucționarea controlului, lipsa de la bord a autorizației de transport, utilizarea unui vehicul pentru care s-a dispus imobilizarea, circulația fără limitator de viteză, fără ITP va­labil ori cu vehicule care prezintă defecțiuni tehnice periculoase și utilizarea echipamentelor frauduloase.

În categoria „încălcărilor foarte grave” vor ră­mâne 37, printre care nerespectarea graficului de circulație ori a stațiilor, interzicerea fără motiv a accesului în autogară, efectuarea transportului cu un vehicul fără copie conformă sau cu un șofer fără atestat profesional ș.a. Tot aici se regăsesc abateri ale conducătorilor auto, cum ar fi plecarea în cursă cu vehicule având dispozitive defecte sau necorespunzătoare, îmbarcarea altor persoane decât cele nominalizate (la cursele regulate speciale) ori transportul de pasageri peste capacitatea vehiculului. Amenzile se vor încadra între 6.000 și 8.000 de lei.

„Încălcările grave” au rămas eminamente ace­leași și se vor sancționa cu 2.000-4.000 de lei. Numărul „încălcărilor minore” a crescut însă la 36. S-a scos obligativitatea prezentării legitimației de serviciu a șoferului și s-au introdus mai multe abateri noi, printre care și nerespectarea obligației de a anunța anticipat la capetele traseului curse ce nu pot fi efectuate din cauză de forță majoră sau alte motive. Abaterile minore se vor sancționa cu avertisment sau cu amendă de 250-500 de lei.

O parte dintre contravenții prevăd, pe lângă amendă, și suspendarea copiei conforme – pentru vehicule fără limitator de viteză ori ITP valabil, nerespectarea condițiilor referitoare la utilizarea vehiculelor suplimentare ori la completarea foii de parcurs, nerespectarea acordului Interbus, a graficelor de circulație și a stațiilor, utilizarea de șoferi fără atestat profesional și efectuarea transportului internațional de linie printr-un sub­contractant care nu e indicat în autorizație sau care nu îndeplinește condițiile regulamentului 1.073/2009.

La fel ca și în HG 69, ISCTR va putea retrage licența de traseu pentru servicii regulate/regulate speciale în anumite situații (rămase în principal aceleași). Odată cu adoptarea noului act nor­mativ, HG 69 va fi abrogată.

Articole similare

Ad