Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ADAC: A scăzut prețul la motorină în Germania

Potrivit unei analize ADAC, carburanții s-au ieftinit din nou în noiembrie, în special prețul motorinei scăzând considerabil. Mai exact, prețurile carburanților în Germania luna trecută, un litru de benzină Super E10 a costat în medie 1,769 euro – o scădere de 4,4 cenți față de luna octombrie. Prețul mediu al motorinei a fost de 1,760 de euro, cu 5,9 cenți sub prețul din octombrie.

Cea mai scumpă zi de realimentare a fost 3 noiembrie în cazul benzinei, când un litru de Super E10 a costat 1,797 euro. Super E10 a fost apoi cel mai ieftin pe 29 noiembrie – 1,752 euro. În cazul motorinei, prețul a scăzut puțin mai mult decât cel al benzinei: cel mai scump s-a vândut pe 5 noiembrie, la 1,806 euro/l, iar cel mai mic preț al lunii s-a înregistrat tot pe 29 noiembrie, când a fost 1,735 euro/litru.

Scăderea prețurilor a fost provocată de scăderea notabilă a prețului țițeiului. Prețul barilului de țiței Brent a fost de 86 de dolari la începutul lunii, față de aproximativ 80 de dolari la sfârșitul lunii noiembrie. Datorită acestei scăderi și a faptului că euro este mult mai puternic în raport cu dolarul american, ADAC consideră că este oportună o nouă reducere a prețurilor la pompele de alimentare cu combustibili. Cu toate acestea, 2023 este al doilea cel mai scump an din punct de vedere al prețului la produsele petroliere din toate timpurile. După primele unsprezece luni ale acestui an, prețul mediu pentru un litru de Super E10 este de puțin sub 1,80 euro pe litru, iar pentru motorină de 1,72 euro pe litru. Anul record de până acum a fost 2022, odată cu explozia prețurilor la energie declanșată de atacul rusesc asupra Ucrainei. Chiar dacă prețurile la benzină în 2023 sunt semnificativ mai mici decât în 2022, diferența față de prețurile din anii anteriori este în continuare uriașă. În plus, motorina a fost uneori peste prețul benzinei – ceea ce a reprezentat o situație specială, având în vedere diferența de taxare de aproximativ 20 de cenți pe litru.

Articole similare

Ad