Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Creștere constantă a consumului de droguri la volan înainte de sărbători

Numărul infracțiunilor legate de consumul de droguri la volan continuă să crească constant, arată rezultatele celei mai recente operațiuni de control al consumului de alcool și droguri desfășurate de ROADPOL înainte de Crăciun.

Operațiunea s-a desfășurat în mod tradițional în decembrie, o lună marcată de diverse sărbători și sărbători, întâlniri sociale și evenimente în care consumul de alcool și droguri este obișnuit. 20 de țări au luat parte la acțiunea de aplicare a legii la nivel paneuropean.

Conform rapoartelor, au fost controlați peste 1.233.481 de șoferi, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul numărului de șoferi controlați în cadrul aceleiași operațiuni din anul precedent (753.000 de șoferi). Dintre aceștia, 17.779 (12180 în 2022) șoferi se aflau sub influența alcoolului și 6.002 (3.184 în 2022) sub influența drogurilor. Astfel, datele arată că atât rata încălcărilor legate de droguri, cât și cea legată de alcool a sărit față de acum 12 luni – creștere de 14% pentru droguri și 11% pentru alcool. Același model a fost observat anul trecut în această perioadă, ceea ce face ca această tendință să fie una constantă.

Nu este posibil să se indice în ce țară procentul de încălcare a fost cel mai mare, deoarece modul de detectare a substanțelor diferă prea mult. Limitele legale ale nivelurilor de substanță în sânge/respirație variază, de asemenea,. Deși legislația din țările europene diferă ușor, conducerea sub influența băuturilor alcoolice este pedepsită în toate aceste țări. Unele țări au o limită 0 (toleranță zero), în timp ce în alte țări este permisă în continuare o alcoolemie scăzută în aerul expirat. În urma operațiunii au fost date zeci de mii de amenzi în valoare de milioane de euro, iar în 8.451 de cazuri a fost reținut permisul de conducere.

„Dovezile științifice demonstrează fără echivoc faptul că operarea unui vehicul sub influența alcoolului sau a drogurilor crește semnificativ riscul de a fi parte a unei coliziuni. În mod regretabil, experiența noastră zilnică de poliție confirmă în mod constant acest fapt. În numeroase accidente în care forțele de ordine intervin la fața locului, devine evident că șoferul implicat își conducea vehiculul sub influența alcoolului. Acesta este motivul pentru care acțiunile noastre de control sunt cruciale, mai ales în momentele în care rata încălcărilor este vizibil în creștere”, comentează Jana Pelešková, șefa grupului de lucru operațional ROADPOL de la Direcția de poliție rutieră din cadrul Prezidiului Poliției din Republica Cehă.

Conform statisticilor, consumul de alcool și/sau droguri înainte sau în timpul conducerii unui vehicul duce la un număr mare de coliziuni cu alți participanți la trafic sau cu obiecte fixe în fiecare an. Numărul utilizatorilor drumurilor care sunt răniți sau uciși în aceste coliziuni este, de asemenea, ridicat. “În mod specific, persoanele din grupa de vârstă 18-25 de ani, catalogate în mod obișnuit drept “tineri șoferi”, nu sunt frecvent conștiente de riscurile asociate cu conducerea sub influența drogurilor. Mulți dintre cei din această categorie demografică nu reușesc să recunoască faptul că până și cantitățile minime de narcotice îi pot face inapți pentru a conduce un vehicul. În plus, există o tendință de subestimare a impactului de durată asupra capacității de a conduce, unii dintre ei nerealizând că afectarea poate persista chiar dacă drogurile au fost consumate cu câteva zile înainte”, mai informează Pelešková. Potrivit acesteia, prevenirea și combaterea conducerii sub influența băuturilor alcoolice poate scădea numărul de coliziuni, reducând rănile grave și decesele în trafic.

PHOTO: POLITIET.NO

Articole similare

Ad