Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eforturile Poloniei de restabilire a statului de drept deschid calea pentru accesarea a până la 137 de miliarde de euro din fondurile UE

Comisia Europeană a adoptat două acte juridice care vor deschide calea pentru ca Polonia să acceseze fonduri UE în valoare de până la 137 de miliarde EUR. Aceste acte se referă la reformele privind statul de drept pe care Polonia le-a adoptat și la măsurile mai recente și imediate pe care le-a luat pentru a aborda etapele de consolidare a independenței judiciare.

În cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (RRF), Comisia a încheiat evaluarea preliminară a primei cereri de plată a Poloniei. Comisia concluzionează că Polonia a îndeplinit în mod satisfăcător cele două “super etape” de consolidare a unor aspecte importante ale independenței sistemului judiciar polonez prin reformarea regimului disciplinar al judecătorilor.

De asemenea, a îndeplinit în mod satisfăcător o altă etapă importantă prin care Polonia s-a angajat să utilizeze Arachne, un instrument informatic care sprijină sistemele de audit și control ale statelor membre și care, prin urmare, asigură garanțiile necesare împotriva fraudei. După ce va fi confirmată de statele membre, evaluarea de astăzi a Comisiei ar permite plata a 6,3 miliarde EUR (fără prefinanțare) în următoarele săptămâni, dintr-un total de până la 59,8 miliarde EUR de fonduri din cadrul RRF pentru Polonia.

Ca urmare a reformelor menționate mai sus, Comisia consideră, de asemenea, că Polonia îndeplinește în prezent condiția orizontală de abilitare legată de Carta drepturilor fundamentale a UE, ceea ce îi permite să acceseze până la 76,5 miliarde EUR pentru programele de finanțare pentru politica de coeziune, politica maritimă europeană, pescuit și acvacultură și afaceri interne pentru perioada 2021-2027.

De asemenea, Comisia apreciază angajamentul guvernului polonez de a aborda preocupările de lungă durată privind statul de drept, depășind, de asemenea, cele referitoare la regimul disciplinar al judecătorilor, pe baza recomandărilor Comisiei.

Măsuri de consolidare a independenței judiciare

Comisia a concluzionat că, în urma măsurilor luate între iunie 2022 și februarie 2024, regimul disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi a fost reformat în mod cuprinzător. Măsurile adoptate de autoritățile poloneze vor consolida aspecte importante ale independenței sistemului judiciar din Polonia, îmbunătățind în general climatul investițional al țării.

Camera disciplinară a Curții Supreme a fost desființată și înlocuită cu o instanță independentă și imparțială, înființată prin lege prin Legea adoptată la 9 iunie 2022, și anume Camera de răspundere profesională (Legea din iunie 2022).

Deschiderea drumului pentru plăți de până la 59,8 miliarde de euro din fondurile RRF

În urma evaluării preliminare a primei cereri de plată depuse de Polonia la 15 decembrie 2023, Comisia consideră că Polonia a îndeplinit în mod satisfăcător cele 37 de etape și un obiectiv stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a RRP al Poloniei.

Aceasta include cele două “super etape” pentru consolidarea unor aspecte importante ale independenței sistemului judiciar și o “super etapă” legată de audit și control. Pentru a asigura protecția eficientă a intereselor financiare ale Uniunii, aceste trei “super etape” trebuie îndeplinite înainte de a se putea efectua orice plată în urma unei cereri de plată. Evaluarea preliminară de astăzi a Comisiei deschide calea pentru plata a 59,8 miliarde de euro din fondurile RRF (25,3 miliarde de euro sub formă de granturi și 34,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi), și anume: prin lansarea procedurii de plată a primei cereri de plată a Poloniei, în valoare de 6,3 miliarde EUR (netă de prefinanțare), precum și a plăților ulterioare din fondurile totale ale RRF, sub rezerva îndeplinirii satisfăcătoare a etapelor și obiectivelor prevăzute în planul său, până la sfârșitul anului 2026

Prima cerere de plată a Poloniei acoperă, de asemenea, etape importante în implementarea a 25 de reforme ambițioase și a cinci investiții-cheie. Aceste măsuri vizează îmbunătățirea rezilienței și a competitivității economiei sale, avansarea tranziției energetice ecologice și digitale, precum și sprijinirea sănătății și a mobilității nepoluante. În valoare de 1,4 miliarde de euro, una dintre cele mai importante măsuri din planul polonez se referă la investițiile în sectorul agricol. De asemenea, mii de fermieri și pescari, precum și IMM-uri din sectorul agricol beneficiază deja de sprijin pentru a le ajuta să își extindă și să își modernizeze producția și să intre pe noi piețe.

O altă măsură emblematică se referă la o reformă care să faciliteze investițiile în construcția de parcuri eoliene terestre și la reproiectarea Programului național de protecție a aerului pentru a îmbunătăți calitatea aerului în Polonia.

Îndeplinirea condiției orizontale de abilitare prevăzute în Carta UE acordă Poloniei acces la fonduri UE în valoare de până la 76,5 miliarde EUR.

Condițiile de abilitare sunt condiții prealabile pe care statele membre trebuie să le îndeplinească pentru a asigura utilizarea eficace și eficientă a fondurilor de gestiune partajată în temeiul Regulamentului privind dispozițiile comune.

În urma unei evaluări amănunțite, Comisia a concluzionat că Polonia a pus în aplicare măsurile necesare pentru a se asigura că există mecanisme și aranjamente care să garanteze că Carta drepturilor fundamentale a UE este respectată în cadrul programelor, atât la conceperea acestora, cât și pe parcursul implementării lor.

Articole similare

Ad