Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeana: sunt necesare imbunatatiri suplimentare pentru a asigura libera circulatie a lucratorilor

Comisia Europeana a publicat Tabloul de bord al pietei unice pentru 2020 si arata ca statele membre trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a asigura buna functionare a pietei unice, esentiala pentru asigurarea liberei circulatii a marfurilor in intreaga UE si vitala pentru redresarea rapida a economiei UE.
Rezultatele tabloului de bord pentru acest an evidentiaza importanta accentului reinnoit pus pe implementarea si asigurarea respectarii normelor, prezentat in Planul de actiune privind asigurarea respectarii normelor, adoptat de Comisie in martie 2020. „Mai mult decat orice, o piata unica pe deplin functionala necesita un parteneriat intre Comisie si statele membre. Nou creatul Grup operativ pentru respectarea normelor vizand piata unica va fi unul dintre instrumentele esentiale pentru promovarea unei astfel de cooperari intre Comisie si statele membre“, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Tabloul de bord al pietei unice evalueaza performantele statelor membre in ceea ce priveste deschiderea pietei, instrumentele de guvernanta, precum si anumite domenii specifice, pe baza catorva indicatori selectati. Constatarile sunt prezentate sub forma unei diagrame tip „semafor”, prin atribuirea de cartonase rosii (sub medie), galbene (medie) si verzi (peste medie).
Astfel, comparativ cu anul trecut, tabloul de bord pentru acest an denota o situatie stabila in majoritatea statelor membre, dar si o scadere usoara a performantelor globale. In ansamblu, tabloul de bord contine 158 de cartonase verzi (153 in 2018), 107 cartonase galbene (137 in 2018) si 58 de cartonase rosii (59 in 2018). Tarile cu cele mai bune performante in 2019 au fost Letonia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda si Slovacia, iar cele mai mici imbunatatiri au fost observate in Spania, Italia, Franta si Austria.
Comisia a mai constatat ca sunt necesare imbunatatiri suplimentare pentru a asigura libera circulatie a lucratorilor, in special pentru a asigura mai multe decizii de recunoastere a calificarilor profesionale. 

Articole similare

Ad