Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Implicarea calatorilor in cresterea calitatii transportului

Cerintele si asteptarile calatorilor nu sunt intotdeauna pe deplin luate in considerare de catre companiile de transport public. Majoritatea sistemelor de monitorizare a calitatii abordeaza calitatea perceputa de calatori doar indirect, ocazional sau la intervale mari de timp, iar utilizarea tehnologiilor noi, cum ar fi internetul, programele software de monitorizare, bazele de date etc. se aplica anevoios. Programul Enerqi, la care Uniunea Romana de Transport Public (URTP) a participat ca partener, are rolul tocmai de a implica activ calatori in vederea cresterii calitatii transportului urban si, de aici, a numarului de utilizatori.


URTP a organizat, la sfarsitul lui iunie, un seminar pentru prezentarea proiectului european Enerqi, co-finantat prin programul IEE 2009-IEE/09/718/ SI2.558241, al carui obiectiv principal este cresterea numarului de utilizatori ai transportului public prin concentrarea asupra nevoilor calatorilor, eliminarea barierelor in accesarea serviciilor de transport public, schimbarea atitudinii cetatenilor fata de transportul public si imbunatatirea calitatii si eficientei energetice a acestuia.
Programul se desfasoara intre mai 2010-mai 2013, iar din consortiul Enerqi fac parte 13 operatori din noua state membre ale Uniunii Europene: Carris (Lisabona, Portugalia), Oasa (Atena, Grecia), Hebro Bus (Plovdiv, Bulgaria), Grazer Linien (Graz, Austria), Burnley&Pendle (Lancashire, Marea Britanie), STP (Alba Iulia, Romania), Tisseo (Toulouse, Franta), Arriva si Véolia (Brabant, Olanda). Modul de aplicare a cercetarii a fost selectarea unui grup de calatori, „cercetasi ai calitatii“, raspunzand periodic la chestionare referitoare la calitatea liniilor de transport public utilizate.
Enerqi se bazeaza pe un set de intrebari comune tuturor demonstratorilor in proiect, necesar pentru functionarea unitara a instrumentului on-line. Pe de alta parte, este permisa adaugarea unor intrebari cu caracter local, pentru ca fiecare demonstrator sa isi poata analiza propriile domenii de interes. De exemplu, STP Alba a adaugat intrebari legate de perceptia voice-box-urilor. Datele obtinute in urma monitorizarii pot fi vizualizate doar de catre demonstratorul respectiv.

Experienta STP Alba
Societatea de transport public din Alba Iulia este implicata in Enerqi ca demonstrator. STP deserveste un oras de peste 66.000 de locuitori, in care functioneaza unul dintre cele mai noi sisteme de transport. 63 de autobuze circula zilnic pe cele 25 de trasee, care insumeaza 400 km. In fiecare zi sunt transportati 29.000 de calatori, astfel ca intr-un an numarul acestora depaseste 10 milioane.
Cele mai multe autobuze sunt mai noi de cinci ani si au un impact redus asupra mediului, lucru foarte important in conditiile in care consuma 853 t de motorina pe an, alimentati din statia proprie de carburant. Vehiculele sunt dotate cu sistem de aer conditionat si incalzire suplimentara.

Articole similare

Ad