Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Drumurile din Hunedoara, de patru ori mai scumpe decat rovinieta

Batalia dintre judete pentru a introduce cele mai scumpe taxe de drum a fost castigata anul trecut de Hunedoara, unde camioanele de peste 10 t pe axa ar trebui sa achite anual 20.000 de lei, adica in jur de 4.400 de euro, fata de 1.210 euro, cat costa rovinieta anuala pentru un vehicul de 20 t! Asta in conditiile in care unele drumuri de aici au fost realizate cu fonduri nerambursabile UE, pentru care astfel de taxe sunt ilegale. Facuta in graba, Hotararea CJ Hunedoara are multe neconcordante si va fi contestata in instanta de firma Luxorcomp.
 

Anul trecut in noiembrie CJ Hunedoara a decis introducerea unei taxe de utilizare a drumurilor publice de catre vehiculele cu masa maxima pe axa de peste 5,5 t. Taxa de care multi transportatori nu au auzit inca, iar cei care au auzit nu stiu daca sunt obligati sau nu sa o achite. Deoarece, desi titlul hotararii se refera la toate vehiculele de peste 5,5 t pe axa, art. 6 mentioneaza ca aceasta este valabila pentru cele care transporta bunuri divizibile provenite din exploatarea balastierelor, carierelor sau alte proveniente si lasa, cel putin in aparenta, netaxate transporturile de marfuri indivizibile, pentru care este suficienta achizitia AST, asa cum reiese din raspunsul CJ Hunedoara.
In expunerea de motive a Hotararii 237/2013 a CJ Hunedoara se mentioneaza ca traficul greu care trece prin judet depaseste in buna parte limitele legale stabilite pentru drumurile respective. Iar in discutiile cu transportatorii reprezentantii CJ au explicat ca taxa se refera doar la cei care depasesc sarcinile maxim admise. Insa, in orice stat UE, circulatia vehiculelor cu greutati de pana la 11,5 t pe axa este perfect legala si nu necesita niciun fel de autorizari, nefiind considerata supratonaj.
Hotararea urmeaza a fi contestata in instanta de compania Luxorcomp, unul din motive fiind acela ca nu a fost respectata Legea 52/2003 cu privire la transparenta decizionala in administratia publica. Adica acesta trebuia supus dezbaterii publice prin publicarea propunerii pe site-ul institutiei, dar si prin invitarea la dezbateri a asociatiilor de transport din tara.
Taxa este de aproape patru ori mai mare decat rovinieta. Pentru o singura zi, ea este de 50 de lei pentru vehiculele cu greutatea pe axa cuprinsa intre 5,5 si 8 t, de 200 de lei pentru cele intre 8 si 10 t pe axa si de 500 de lei pentru cele de peste 10 t pe axa. Iar pentru un an taxa pentru un vehicul de peste 10 t pe axa ajunge …

Articole similare