Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ungaria cere o exceptare de la embargoul UE asupra importurilor de petrol

Ungaria solicită să i se acorde o exceptare completă de la sancțiunile UE planificate împotriva importurilor de petrol rusesc.

„Guvernul ungar va susține embargoul petrolier dacă nu ne afectează”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-o înregistrare video postată miercuri, 11 mai, pe pagina sa de Facebook. Propunerea de sancțiuni ar fi acceptabilă pentru Ungaria, de exemplu, dacă toate livrările de petrol care vin din Rusia prin conducte ar fi scutite, a adăugat el.

În cadrul negocierilor care durează de o săptămână, țările UE nu au ajuns încă la un acord. Comisia Europeană a propus încetarea importurilor de țiței rusesc în șase luni din cauza războiului din Ucraina. Ca un compromis, propune să acorde Ungariei și Slovaciei până la sfârșitul anului 2024 și Republicii Cehe până la mijlocul anului 2024 pentru a pune în aplicare pe deplin interdicția de a importa petrol.

Pentru guvernul de la Budapesta, acest lucru nu este suficient de departe. O trecere la petrolul non-rusesc ar fi prea costisitoare, a spus Szijjarto.

În cazul în care pachetul de sancțiuni va ajunge la masa negocierilor fără scutirea pentru livrările prin conducte, cerută de Ungaria, Budapesta va fi de acord doar dacă UE „compensează în totalitate” Ungaria, a declarat ministrul de externe. Pentru ca pachetul de sancțiuni să fie adoptat, toate țările UE trebuie să fie de acord.

Articole similare

Ad