Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Creșterea economică încetinește în continuare, iar inflația poate scădea din S2 din 2023

Comitetul Național Rutier (CNR) din Franța a publicat recent un studiu referitor la perspective economice și costuri de transport, din care reiese că situația economică generală rămâne incertă. Inflația, amplificată pe parcursul acestui an de crizele de pe piețele energiei și produselor agricole din toate țările, afectează mult puterea de cumpărare a gospodăriilor. Iar creșterea economică globală încetinește la sfârșitul anului, cu posibilitate de a vedea recesiune în multe țări în 2023.

Cu toate acestea, efectul redresării post-Covid-19 continuă în 2022 creșterea economică și datorită lui am putea vedea o creștere economică de peste 3% față de 2021 la nivel mondial și de 2,7% în Franța Începutul lui 2022 a adus mai multe perturbări economice, dar, după criza din primul trimestru, revenirea a fost mai rapidă decât se anticipase, iar dinamismul care a continuat și în trimestrul al treilea va duce la o creștere a economiei mondiale de 3% în întregul 2022, deși încetinirea economică se accentuează.

În 2023 incertitudinea continuă să crească, iar previziunile privind creșterea economică sunt revizuite descendent. Potrivit OECD, dacă creșterea economiei globale poate ajunge la +3% în 2022, în 2023 ar scădea la +2,2% în 2023. Iar inflația se va menține ridicată și se preconizează că va atinge un nivel maxim în primul semestru al anului viitor.

Pe termen scurt, punctul critic rămâne echilibrul de pe piețele europene ale energiei. Dar criza de energie nu se limitează la economiile europene.

În ceea ce privește estimările pentru principalele țări UE, prognoza de creștere economică a Germaniei pentru 2023 este deja descendentă, de -0,7%. Tot în scenariul OECD, creșterea SUA va trece de la +5,7% în 2021 la +1,5% în 2022 și +0,5% în 2023, iar creșterea Chinei încetinește puternic, până la +3,2% în 2022. Situația va fi diferită de la o țară la alta, în funcție de dificultățile de aprovizionare sau de expunerea la fenomene inflaționiste, care sunt diferite. În ceea ce privește inflația, care continuă să se răspândească și să afecteze veniturile gospodăriilor, se așteaptă ca ea să creeze contextul propice pentru tulburări politice și sociale. În zona euro se preconizează că inflația va depăși +8% la sfârșitul lui 2022, iar după un vârf la începutul lui 2023 ar putea scădea treptat.

Articole similare

Ad