Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Epidemia de Covid-19 nu este caz de forta majora!

In contextul actual, multi discuta despre impactul fortei majore asupra contractelor comerciale, insa, potrivit avocatului Radu Diaconu, partener asociat al firmei Radu si Asociatii, de principiu, epidemia de Covid-19 nu reprezinta un caz de forta majora. „Exista contracte potential afectate, insa nu toate. Daca forta majora ne-a afectat contractul, inseamna ca ne aflam in imposibilitatea executarii unei obligatii, fara penalitati.“
Insa, daca nu putem livra marfa platita, suma trebuie returnata, fara penalitati. „Obligatia de plata a bunurilor de gen, inclusiv a unor sume de bani, nu e exonerata de forta majora. Obligatia de plata nu e afectata de ideea de forta majora, cu exceptia cazului cand in contracte scrie in mod expres ca si plata sumelor de bani ar putea intra sub incidenta clauzelor de forte majore. Insa majoritatea contractelor nu includ aceasta mentiune, mai ales ca Romania nu a fost confruntata in ultimii zeci de ani cu un caz de forta majora reala“, spune Radu Diaconu in cadrul webinarului EY Romania, „Covid-19: Cum afecteaza industriile FMCG si Retail?“.
Practic, in cadrul unui contract, se pune problema reechilibrarii prestatiilor. Primul pas consta in examinarea clauzelor contractuale, pentru ca ele sunt obligatorii. Apoi, partenerul comercial trebuie informat ca e o situatie dificila in care e aplicabil cazul de forta majora. „Va recomand sa solicitati o negociere a contractului, nu sa declarati ca nu veti mai executa obligatia“, puncteaza Radu Diaconu, ridicand la fileu o noua intrebare: „Cine decide ca ne aflam intr-o situatie de forta majora?“ Aceasta decizie o ia instanta de judecata sau de arbitraj, in functie de clauza din contract. De asemenea, Camerele de Comert emit anumite certificate care ar putea indica un caz de forta majora. „Certificatul de situatie de urgenta (albastru sau galben, in functie de afectare) nu e un certificat de forta majora, dar IMM care si-au incetat activitatea ca urmare a masurilor luate de autoritati beneficiaza de o prezumtie de forta majora daca detin acest certificat emis de catre autoritati. Ca alternativa e si varianta impreviziunii, care arata ca executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa ca urmare a unei schimbari exceptionale a imprejurarilor, facand vadit injusta efectuarea obligatiei de catre debitor“, a spus avocatul, completand: „incercati, intr-o perioada rezonabila, sa negociati cu buna credinta contractul. Actiunea este apreciata daca se ajunge in instanta ulterior. Recomandarea e sa gasiti masuri acceptabile pentru ambele parti, ca sa nu se ajunga la executarea scrisorilor de garantie bancara sau la neplata pe termen mai lung a chiriei, de exemplu.“

Articole similare

Ad