Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

„Gemenii” Ford Ranger și VW Amarok împart trofeul IPUA 2024

International Pick-Up Award, eveniment care pune la un loc la fiecare doi ani toate noutățile din domeniul pick-up-urilor, a fost câștigat anul acesta de modelele Ranger și Amarok dezvoltate în comun de Ford și Volkswagen. Cele două nu au putut fi separate din cauza multiplelor asemănări, însă Ranger Raptor a fost considerat un concurent separat, fiind proiectat și produs în afara parteneriatului cu o combinație interesantă de elemente motosport – cum este suspensia de înaltă performanță pentru teren dificil – și altele mai degrabă din sfera autoturismelor decât a vehiculelor comerciale, precum un motor V6 pe benzină. În competiție a intrat anul acesta și Toyota, un veteran al segmentului, care de altfel este câștigătorul premiului IPUA pentru 2002 și 2023. Anul acesta Toyota a adus noul Hilux GR Sport II, care va fi lansat în Europa abia în 2024.

Atât Ford Pro, cât și Volkswagen Vehicule Comerciale sunt la al treilea premiu International Pick-up Award (IPUA), însă este prima dată când premiul a fost împărțit între cele două modele. De altfel, este pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la înființarea competiției în 2010. Costurile mari de dezvoltare și necesitatea de a trece la motorizări performante cât să facă față nevoilor de utilizare, dar cu emisii zero, fac însă ca producătorii din industrie să strângă rândurile și modelele disponibile să fie tot mai mult rezultatul unor cooperări internaționale. După ce, în urmă cu aproape un deceniu, era o tentație pentru mai mulți producători să își adauge în portofoliu un model de pick-up (Mercedes-Benz a lansat X-Class, iar Renault, Alaskan, ambele produse de Nissan pe platforma Navara, iar Fiat lansa Fullback, de asemenea, un model de pick-up produs de Mitsubishi, pe platforma L200, PSA fiind, de asemenea, foarte aproape de lansarea unui pick-up propriu), în prezent numărul jucătorilor de pe această piață s-a diminuat considerabil, vânzările mici și nevoia de a dezvolta propulsii alternative deschizând piața europeană pentru jucătorii chinezi, care pot produce ieftin mașini cu propulsie electrică. Și dacă asta se cere de la Bruxelles și oricum utilizatorii care au nevoie de pick-up-uri cu calități veritabile off-road reprezintă o pondere mică din totalul cumpărătorilor de astfel de vehicule, modele ca Maxus, prezentat, de asemenea, la competiția IPUA 2023, care a avut loc la Atena, dar în afara concursului, încep să își facă loc pe o piață restrânsă, rezervată până acum doar super-profesioniștilor.

Un model, doi câștigători

Deși modelele Ford Ranger și VW Amarok au un aspect individualizat de elementele stilistice de brand, atât la exterior, cât și la interior, sub elementele de design de la suprafață stă un singur autovehicul, cu aceleași motoare, transmisii și suspensii, ceea ce a făcut dificilă încercarea de a separa cele două modele din evaluarea finală, în urma testelor de grup IPUA 2023, care au avut loc în octombrie în Grecia.

„Deși este un proiect de colaborare, ambele modele fiind produse în uzinele Ford din Africa de Sud, fiecare producător a reușit să își păstreze stilul și trăsăturile de condus unice, lucru pe care clienții îl vor constata cu siguranță”, a explicat Jarlath Sweeney, președintele juriului IPUA, format din 20 de jurnaliști specializați, inclusiv de la revista Tranzit, care fac parte și din juriul International Van of the Year.

Chiar dacă cele mai multe componente vitale sunt dezvoltate și produse de Ford, colaborarea cu Volkswagen a adus pe piață cel mai bun Ford Ranger și cel mai bun VW Amarok de pe până acum.

Cu posibilitatea de a alege între motoarele diesel bi-turbo de 2 l cu patru cilindri sau V6 de 3 litri, Ranger și Amarok dispun de un nivel de cuplu fără precedent, între 405 și 600 Nm. Motorul de 2 l este preluat de la modelul anterior, fiind încercat și testat în gama Ranger, suficient de puternic (125 și 151 kW), cu un cuplu suficient (405 Nm) și considerabil mai eficient decât V6. Mai puternic și cu un cuplu maxim de 600 Nm, motorul V6 este însă preferatul celor care au mai multe oportunități de utilizare a vehiculului în off-road. Există și o versiune diesel cu șase cilindri de 3 l și 177 kW (240 CP) pusă mai mult în valoare de Volkswagen pe Amarok, disponibil fie cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte, fie cu o cutie de viteze automată cu zece trepte.

Sistemul de tracțiune permanentă controlat electronic aplică puteri diferite pe față/spate în diferite momente, cu scopul de a asigura o performanță optimă. Tehnologia și noile echipamente cu numeroase sisteme de asistență (camere de 360O, iluminare în jurul vehiculului) facilitează, de asemenea, conducerea off-road. Vehiculul are acum o adâncime a vadului de 80 cm, fiind ridicată înălțimea podelei cu 26 mm. La acest lucru contribuie și consolele mai scurte și, nu în ultimul rând, combinațiile puternice de motor/cutie de viteze, cu 6-7 moduri de conducere selectabile.

Noua construcție a șasiului a adus o creștere a ampatamentului cu 50 mm în cazul Ranger și chiar 173 mm în cazul Amarok, ajungând acum la 3.270 mm. Spațiul de marfă are o lungime maximă de 1.613 mm (cea mai bună din clasa sa), ajungând la un volum de încărcare de 1.233 l, o sarcină utilă de până la 1,20 t și o greutate maximă tractată de până la 3,5 t.

Spațiul de marfă, mai ales la Ranger, vine cu o disponibilitate uriașă de conversii, șine metalice pe cabină sau benă, capace și accesorii care permit adaptarea la o mulțime de utilizări, fiind disponibile inclusiv prize de putere, centimetru și spații de fixat sticle de plastic sau căni de cafea integrate în ușa benei, care devine o masă de lucru.

Ford Ranger dispune de cea mai cuprinzătoare gamă de serii de până acum, care oferă atât confortul absolut pe șosea, cât și capacitățile off-road care să permită accesul pe orice drum. De la modelul de bază XL până la XLT, oferite celor care au nevoie de un vehicul care să îi însoțească la montaje de diferite sisteme, la Tremor și apoi la versiunile superioare Wildtrak, Wildtrak X și Platinum, există un model pentru fiecare client și aplicație. Pentru capabilități mai bune off-road, roțile au fost mutate mai în exterior obținându-se un ecartament mai lat cu 30 mm, unghiul de atac a fost crescut prin scurtarea consolei față, iar pentru suspensii s-a optat pentru amortizoare Bilstein cu cursă lungă, cu rezervoare externe (acestea pot echipa, opțional, și versiunile de bază XL și XLT).

Gama Volkswagen este aproape la fel de cuprinzătoare ca a Ford: Amarok, Life și Style, plus versiunile de top PanAmericana (stil off-road) și Aventura (stil exclusivist). În Europa, noul Amarok este conceput ca un pick-up cu patru uși și cabină dublă. Volkswagen Vehicule Comerciale aduce noul pick-up în Europa ca vehicul diesel TDI cu patru variante de motor/cutie de viteze; versiunile pe benzină, modelele cu cabină simplă și variantele diesel mai mici sunt, de asemenea, disponibile pe alte piețe din afara Europei.

În funcție de echipare, sunt disponibile peste 25 de sisteme de asistență, afișaje cu ecrane de până la 12,3 inch, iar un amestec practic de comenzi digitale și analogice și materiale de înaltă calitate asigură o senzație de clasă premium la bordul noului Amarok.

Toate modelele sunt echipate standard cu tracțiune integrală 4MOTION, fie ca tracțiune integrală cu cuplare (2H, 4H, 4L), fie ca tracțiune integrală cu cuplare extinsă (4A, 2H, 4H, 4L). Aceste versiuni de vârf de gamă oferă o distribuție variabilă și, astfel, automată a puterii între puntea față și cea spate prin intermediul unui ambreiaj multiplu. Prin urmare, noul Amarok are suficientă putere pentru a trage încărcături mari sau pentru a avansa chiar și pe terenuri dificile din pădure sau de șantier.

Avantajul de a produce în uzina proprie aduce mai multă disponibilitate pentru Ranger, astfel că, pe unele piețe, versiunile Amarok disponibile sunt deja epuizate pentru 2023.

Noul Amarok este lansat în Germania la un preț de 39.598,00 euro fără TVA în versiunea de bază, deja echipat cu faruri cu LED, volan multifuncțional, afișaj dinamic al semnelor rutiere, sistem de infotainment de 10 inch, Park Distance Control în spate cu frânare de manevră și sistem de camere de luat vederi în spate.

Chiar dacă în mare parte cele două modele Ford și VW sunt identice, când te urci de la volanul unui Ranger la cel al Amarok PanAmericana sau Aventura se simt mici diferențe subtile de comportament al suspensiei pe asfaltul de autostradă sau pe grohotișul unei zone de munte aproape de coasta Mediteranei. Personal am apreciat motorizările și transmisiile dezvoltate de Ford, mai ales cutia de viteze automată cu zece trepte care e o adevărată bijuterie inginerească proiectată de echipa Ford mai ales pentru piața nord-americană, însă mi-a plăcut mai mult instrumentarul de bord de la Volkswagen Amarok.

Raptor, experiența off-road absolută

Dacă s-ar acorda premiu pentru cel mai bun pick up pentru off-road, anul acesta câștigătoul ar fi fost Ford Ranger Raptor, cu caracteristici excelente pentru traseu accidentat. Cadrul șasiu ranforsat și designul unic al suspensiei, pe care Ford l-a dezvoltat special pentru Raptor, nepunându-l și la dispoziția VW pentru echiparea Amarok, oferă o senzație de control absolut pe pantele și grohotișurile de pe terenul de munte pe care am testat candidații din acest an ai IPUA 2024.

Dacă Ranger Wildtrack și Amarok Aventura mai alunecau pe pietrișul care acoperea principala rampă de pe traseu, Raptor pur și simplu „rupea” din suprafața alunecoasă , înaintând sigur și ferm, fără niciun efort. Șasiul rigid al Toyota Hilux Sport GR II poate fi comparat din acest punct de vedere cu Raptor, diferența dintre cei doi performeri off‑road fiind însă sistemul Trail Control și amortizoarele, care la Raptor făcea ca înaintarea pe drumul de munte să fie la fel de elastică precum pașii unei feline, în timp ce Hilux se agață de coama muntelui însă în cabină – și mai ales pe bancheta din spate – se simt șocurile preluate de suspensia mai rigidă.

Pe lângă diferențialul blocabil atât pe față, cât și pe spate, geometria optimizată și protecție sub podea, Raptor dispune de moduri de conducere dedicate, modul Baja, cu accelerația însoțită de sunetul inconfundabil desprins parcă de pe circuitele de motosport, fiind pe gustul tuturor împătimiților de astfel de sporturi de viteză.

Raptor poate fi echipat atât cu motorul de 3 l V6 pe benzină twin turbo, care dezvoltă o putere maximă de 292 CP, cât și cu motorul de 2 l cu 4 cilindri, bi-turbo cu putere maximă de 210 CP.

Luat în considerare ca un candidat separat de Ranger/Amarok, Raptor a ieșit pe locul al doilea la competiția IPUA din acest an.

Hilux, mai confortabil și încă și mai sportiv

Toyota a adus la Atena Hillux GR Sport II 36, care va sosi la comercianții cu amănuntul abia în a doua jumătate a lui 2024. Modelul cu cabină dublă oferă o combinație puternică de caracteristici îmbunătățite de manevrabilitate și stabilitate, grație ampatamentului extins cu 140 mm în față și 155 mm în spate, comparativ cu Toyota Hilux standard. Capacitatea de tractare este egală cu a celorlalți competitori (3.500 kg), dar sarcina utilă este mai mică, de 1.000 kg.

Performanțele dinamice sunt excelente, indiferent de condițiile de drum sau cele meteo, datorită răspunsului prompt și precis al direcției și al accelerației, în timp ce suspensia și frânele au fost îmbunătățite pentru a asigura un parcurs lin, fără șocuri și vibrații chiar și atunci când mașina se deplasează pe traseu accidentat.

Motorul de 2,8 l, introdus pe Hilux model 2020, care a și câștigat ediția precedentă a Pick Up Award, este disponibil și pe GR SPORT II, dezvoltând 204 CP și un cuplu maxim de 500 Nm, pus în valoare de o transmisie automată cu 6 trepte de viteză.

Hilux GR Sport II „expiră” forță și capacitate de tracțiune prin toate detaliile, performanțele sportive fiind accentuate de arcurile elicoidale roșii și suspensia monotubulară colorată, negru în față și roșu în spate, alături de aripile „îndrăznețe” vopsite în negru. Noile jante din aliaj negru de 17 inch contrastează de asemenea cu etrierii de frână roșii, iar suprafața mare a jantei reduce rezistența la frecarea cu aerul, în timp ce designul acesteia reduce greutatea roții.

O varietate de detalii de design exterior – cum ar fi grila frontală neagră cu plasă G din logo-ul clasic Toyota, bara laterală, oglinzile și mânerele ușilor negre – contribuie la imaginea premium a noului model, la fel ca o bară de protecție frontală de culoare argintie și logo-urile distinctive GR SPORT.

La interior este subliniat ADN-ul pick-up-ului ca un performer autentic cu moștenire sportivă. Bordul și tapițeria păstrează tema monocromă neagră, însoțită de accente roșii îndrăznețe, cum ar fi centurile de siguranță roșii contrastante, pentru a sublinia pasiunea pentru motosport.

Comenzile cu padele adaugă opțiunea de selectare manuală a vitezelor, iar pedalele sport din aluminiu completează experiența de competiție. Scaunele sport din piele și piele întoarsă neagră, cu cusături și perforații argintii, sporesc eleganța și, totodată, minimizează alunecarea dintr-o parte într-alta atunci când ocupanții se confruntă cu forțe laterale mai mari.

Un element grafic interesant este ornamentul hidrografic de pe tapițeria ușilor și de pe tabloul de bord, care prezintă, de asemenea, detalii GR pe afișajul de informații și pe instrumentele de bord.

Hilux GR Sport II este echipat cu cel mai recent sistem multimedia Toyota Smart Connect, operat cu ajutorul unui ecran tactil de 8 inch.

Dacă la interior japonezii au depus un efort mare pentru a crește confortul, fără a ajunge însă la nivelul contracandidaților lor europeni, punctele sale forte ies la lumină tot pe teren accidentat, unde Hilux este ca peștele în apă. Creșterea unghiului de atac de la 29 la 30 de grade, ca urmare a scurtării consolelor și lungirii ampatamentului, și garda la sol crescută cu 20 mm asigură o stabilitate și o manevrabilitate mai bune. Și suspensia a fost îmbunătățită față de versiunea anterioară, pistonul monotubular ce înlocuiește soluția actuală cu două tuburi oferind o performanță mai bună de amortizare și un răspuns mai rapid în condiții dificile datorită suprafeței mai mari a pistonului.

Din punct de vedere aerodinamic, Hilux GR SPORT II adoptă o abordare fără compromisuri datorită noii structuri a calandrului prin care intră fluxul de aer, inclusiv o bară de protecție nou-nouță cu o ramă funcțională a lămpilor de ceață, care urmărește să optimizeze eficiența rezistenței la înaintare și să reducă turbulențele din pasajele roților. Rezistența la înaintare este optimizată și mai mult prin adoptarea unei bare sport aero și a unui capac pentru benă.

Noile jante mai ușoare de 17 inch sunt echipate cu anvelope all-terrain pentru a spori aderența și stabilitatea generală. Frânarea precisă și puternică oferă liniște datorită discurilor față extinse de la 16 la 17 inch și a noilor discuri de 15 inch pe spate, care înlocuiesc frâna cu tambur anterioară.

Astfel, trei modele noi, unele lansate la final de 2022 dar livrate către clienți abia în 2023, și altul abia arătat în premieră în Asia și care va fi adus abia anul viitor în Europa, au făcut din competiția IPUA 2024 una foarte interesantă, cu multe noutăți plus alte câteva anunțuri menite să lase să se întrevadă tendința către care se va îndrepta segmentul pick-up-urilor pentru a face față reglementărilor tot mai stricte de mediu: combinațiile plug-in hybrid (Ford) sau pilă de combustie (Toyota).

Articole similare