Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grupul TeraPlast a achiziționat Grupul Wolfgang Freiler

Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est, a finalizat achiziția Grupului Wolfgang Freiler, dobândind astfel 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler GmbH & Co KG, Itraco GmbH, Polytech Industrie Kft, Sorgyari Ipari Park Kft și Pro-Moulding Kft. Această tranzacție a implicat o plată de 16,53 milioane de euro către familia Uhl.

„Deși conform contractului semnat la începutul lunii februarie aveam termen până la finalul lunii aprilie pentru a realiza finalizarea tranzacției, am preferat să o implementăm mai repede pentru a putea consolida rezultatele Grupului Freiler pentru întregul trimestru al doilea al acestui an.”,

a declarat Alexandru Stânean, directorul general al Grupului TeraPlast.

Pentru a finanța tranzacția, Grupul TeraPlast a contractat un credit de investiții de 13 milioane de euro de la Banca Transilvania. Acționarii TeraPlast au aprobat această achiziție în cadrul Adunării Generale Extraordinare din 11 martie 2024, marcând un pas important în consolidarea afacerilor Grupului. Transferul de proprietate s-a realizat în 28 martie 2024.

Tranzacția include și un mecanism de „earn-out” bazat pe EBITDA-ul realizat de Grupul Freiler în 2024. Eventualele plăți pentru acest „earn-out” convenit vor fi efectuate în 2025, după finalizarea situațiilor financiare din 2024 ale companiilor din cadrul Grupului Freiler.

Grupul Wolfgang Freiler aduce în portofoliul TeraPlast active valoroase, cu potențial semnificativ de dezvoltare. Această achiziție oferă oportunități atractive de extindere a prezenței geografice în centrul și vestul Europei, prin diversificarea portofoliului de produse și schimbul de expertiză. În 2022, Grupul Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro.

De asemenea, integrarea Grupului Freiler aduce o serie de sinergii, cum ar fi optimizarea costurilor și îmbunătățirea lanțurilor logistice, care se vor reflecta în rezultatele financiare ale Grupului pe termen lung.

„Dincolo de business-ul central care a fost, evident, criteriul principal de selecție, am descoperit că ceea ce ne unește sunt valorile comune, o cultură organizațională similară, integritatea, grija față de comunitate și o viziune orientată spre dezvoltare. A fost o tranzacție muncită, care s-a întins pe un interval de peste doi ani, dar care la final ne aduce exact ceea ce ne doream: acele ingrediente necesare pentru a aduce plus valoare acționarilor noștri.”,

a precizat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Activele preluate în cadrul achiziției sunt integrate în șase entități economice și structurate în trei segmente esențiale, așa cum o companie de trading în Austria și două unități de producție situate în vestul Ungariei. Fabricile din Ungaria, Pro-Moulding și Polytech, au o capacitate de producție cumulată de peste 18.800 de tone/an. Această structură a portofoliului oferă multiple sinergii cu facilitățile existente în cadrul TeraPlast. În special, Polytech folosește peste 80% material reciclat în fabricarea țevilor, conform viziunii de dezvoltare durabilă a Grupului TeraPlast, contribuind la efortul de a susține tranziția către o economie circulară.

Grupul Freiler are 144 de angajați care se vor alătura echipei TeraPlast, extinzând astfel numărul total de angajați ai Grupului TeraPlast la peste 1.100. Laszlo Vajda, Directorul de Dezvoltare al Grupului TeraPlast, va prelua funcția de supervizare și dezvoltare a Grupului Wolfgang Freiler.

Articole similare

Ad