Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tracknamic-Dunca Expediții: Un dialog despre provocări, succes și curajul de a îndrăzni

În 2019, revista Tranzit prezenta un nou produs pe piața de telematică autohtonă, oferit de Tracknamic, o companie fondată în Oradea, tânără, dar cu un target ridicat și ambiții mari în industria de profil. Între timp, platforma s-a perfecționat și a cooptat tot mai mulți clienți importanți din industria transporturilor, unul dintre aceștia fiind Dunca Expediții. Ștefan Lucău, Manager R&D Operational Solution la Dunca Expediții, vorbește despre nevoia digitalizării în transporturile rutiere de marfă cu CEO-ul Tracknamic, Istvan Barta.

Tracknamic: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă managerii de flote auto?

Dunca Expediții: Managerii de flotă se lovesc zi de zi de dificultățile de a optimiza timpii morți și de a crește eficiența, de lipsa transparenței și a trasabilității procesului de transport, de deficitul unui plan clar al operațiilor de mentenanță, de reparații sau pentru reînnoirea parcului auto.

De ce credeți că este importantă digitalizarea în industria transporturilor, mai ales în contextul economico-social actual?

Digitalizarea este vitală, deoarece relațiile dintre clienți și furnizori sunt tot mai strânse, iar odată cu acestea plusul de valoare generat nu ține doar de prestarea serviciului, ci și de aspectele complementare. Voi da doar câteva exemple ale unor aspecte relevante, cum ar fi transmiterea de documente, facturare după prestarea serviciului, asigurarea respectării termenului de plată, schimbul de informații în timp real, limitarea posibilității apariției erorilor umane (roboții software) etc. Nu vorbim aici doar de relațiile dintre furnizori și clienți, ci și de relația dintre companie și autoritățile statului sau dintre angajații companiei implicați în diferite programe, care trebuie să lucreze ca o echipă indiferent unde s-ar afla – totul se realizează acum prin intermediul digitalizării, cu o viteză foarte mare de procesare a datelor, și de aceea este extrem de important să existe o bază solidă pe care să construiești un astfel de sistem.

De ce ați ales să colaborați cu Tracknamic?

Tracknamic a reprezentat pentru noi un potențial extraordinar în vederea dezvoltării prin care, la rândul nostru, avem șansa să le oferim clienților o calitate mult mai bună a serviciilor. Mai mult, am remarcat faptul că este o soluție practică și extrem de fiabilă pentru urmărirea parcului auto, ce facilitează dezvoltarea de aplicații și integrări complexe. Trebuie să precizez că, înainte de aspectele tehnice, în spatele colaborării a stat buna impresie pe care ne-au lăsat-o cei care reprezintă Tracknamic. Pot spune că am văzut în ochii lor dorința de a reuși – am rămas impresionați de implicarea lor, de modul în care și-au susținut soluția, de maniera prin care au acceptat ideile noi și le-au „îmbrățișat” spre a fi implementate, am simțit că stăpânesc bazele programului pe care îl dezvoltă. Alte aspecte pe care le-am luat în considerare au fost dinamica dezvoltării acestora și respectarea angajamentelor luate. Mai mult, există dorința, dar și mândria de a promova și a investi într-un business dezvoltat și crescut în România, care este în măsură să se dezvolte organic și sănătos, astfel încât să aducă plus valoare întregului Sistem de Transport din România.

Cum ați descrie experiența cu Tracknamic?

Tracknamic ne-a pus la dispoziție o platformă de încredere, inovatoare, în continuă dezvoltare. Această colaborare ne ajută să devenim mai buni, să muncim eficient și să reușim să privim spre viitor cu încredere.

Dacă ar trebui să definiți Tracknamic într-un singur cuvânt, care ar fi acesta?

Am putea defini Tracknamic prin „performanță”!

Care a fost impactul asupra afacerii dumneavoastră în urma implementării soluției Tracknamic?

Impactul asupra afacerii a fost în primul rând vizibilitate 100% asupra tuturor detaliilor și integrări complexe oferite clienților.

Câte vehicule monitorizați actualmente cu ajutorul acestui sistem telematic?

În prezent monitorizăm prin intermediul aplicației toate vehiculele din grupul Dunca, aproximativ 1.000 de unități.

Ce tipuri de abonamente ați ales să implementați?

Am început colaborarea cu Tracknamic prin dezvoltarea unui dispozitiv de monitorizare semiremorci specializat în transportul rutier, modal și maritim. Această soluție asigură vizibilitatea semiremorcii pentru o perioadă de 3-5 zile după deconectare. Avem în prezent aproximativ 500 de astfel de sisteme active.

Următorul pas a fost schimbarea soluțiilor de telematică pe întreaga flotă internă. Un punct important a fost că am putut beneficia de un sistem mai performant, dar am putut reutiliza sondele de combustibil existente. Tracknamic le-a integrat astfel încât investițiile anterioare au putut fi revalorificate.

Recent, am decis să implementăm Tracknamic și pentru flota externă. Aici am optat pentru pachetul Full-Tacho, datorită beneficiilor modulului de dispecerat (aici putem menționa vizibilitatea timpilor de condus real time, descărcarea automată a tahografelor și a cardurilor-șofer, raportări ore condus din fișiere DDD), pentru modulul rutare avansată (mai precis rutare gabaritică, calcul costuri inclusiv taxă de drum cu precizia „map&guide” și plata automată a taxelor HU-GO – Ungaria sau, mai nou, și a celor pentru Bulgaria).

Care sunt principalele trei atribute pentru care ați recomanda Tracknamic?

Am putea recomanda Tracknamic pentru raportul calitate preț – aici trebuie să menționez că serviciile Tracknamic sunt modulare, astfel că pentru semiremorci am implementat doar serviciile și funcționalitățile care ne-au fost necesare, iar pentru flota internă am optat pentru serviciile de bază, așadar am ajuns la un preț sustenabil. Mai mult, pentru flota externă am ales pachetul „Full-Tacho”, care este cu siguranță cel mai actual și modern produs pe care l-am folosit până acum. În lista atributelor putem adăuga capacitatea de a dezvolta funcționalități noi – am remarcat cu surprindere plăcută faptul că uneori echipa Tracknamic lansează funcționalități noi sau integrări cu alte platforme, mai repede decât alți furnizori ne trimit ofertele de preț. Nu trebuie să omitem avantajul colaborării cu o echipă tânără, pentru care munca este prioritară – cred că acesta este aspectul ce generează viziunea îndrăzneață, spontaneitatea și flexibilitatea Tracknamic.

Ce dificultăți ați întâmpinat pe parcursul implementării soluției și cum ați reușit să le depășiți?

Dificultățile din cadrul implementării au fost de ordin tehnic, prin testarea unor echipamente experimentale, în scopul transmiterii poziției fără alimentare cu energie, dispozitive care au fost îmbunătățite ulterior și problema noastră a fost rezolvată. Ne-am confruntat cu provocări și în ceea ce privește organizarea, însă echipa Tracknamic a demonstrat că este capabilă să realizeze orice solicitare în momente de presiune. În plus, am ajuns la un moment dat într-un impas, deoarece nu știam de ce funcționalități noi au nevoie clienții pentru dezvoltare, dar și acest aspect a fost rezolvat.

Trebuie să menționez și „rezistența” la schimbare în privința operării sistemului, care însă, după o lună de zile, și-a dovedit eficiența și a fost „îmbrățișat” de toată lumea cu mare bucurie.

Ce așteptări aveți de la parteneriatul cu Tracknamic în perioada următoare?

Ne așteptăm să ne continuăm drumul împreună pentru a deveni mai buni, mai performanți și pentru a le asigura clienților un serviciu de o calitate mai bună.

Aș menționa faptul că în perioada de pandemie Tracknamic a fost aproape de clienți și a oferit facilități notabile, pentru a ușura traversarea acestei provocări de ordin economic. Aș aduce mulțumiri întregii echipe care s-a ocupat de implementarea Tracknamic, în special colegului nostru ing. Aldrin Darie, care a montat toate echipamentele, dar și echipei de management, pentru realizarea beneficiilor pe care le aduce acest program și decizia de a acorda încredere acestui parteneriat.

Articole similare