Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) reactioneaza la acuzatiile aduse de unii transportatori si spune ca daunele platite pentru politele tip RCA in 2019 cumuleaza peste 657 de milioane de euro (3,12 miliarde de lei), echivalentul a peste 1,8 milioane de euro pe zi.
In 2019, conform datelor oficiale, industria a platit despagubiri de peste 3,46 milioane de euro in fiecare zi calendaristica. Suma cumulata a despagubirilor platite in 2019 a fost mai mare cu peste 167 milioane de euro decat anul precedent, se arata in comunicatul de presa al celor de la UNSAR. In acest context, afirmatii de genul „In Romania, daunele sunt platite de asiguratori conform legii doar ca exceptie si in niciun caz ca regula generala” sunt lipsite de fundament si pot fi interpretate drept tendentioase sau defaimatoare, in contextul in care sunt contrazise de rapoartele oficiale ale autoritatilor romane, mai arata Uniunea.
Pe de alta parte, asociatia profesionala subliniaza ca una dintre particularitatile cu care se confrunta industria de asigurari din Romania, spre deosebire de alte piete europene, inclusiv din Europa Centrala si de Est, este reflectata de nivelurile ridicate la care au ajuns indicatorii specifici, precum rata daunei si rata combinata tehnica. UNSAR sustine ca numarul de petitii inregistrate la ASF in 2019 reprezinta 0,13% din totalul contractelor de asigurare incheiate in Romania si 1,28% din totalul dosarelor de daune avizate de asiguratori in 2019. „Mentionam ca asigurarile RCA reprezinta circa 36% din totalul subscrierilor pietei de asigurari din Romania. Petitiile unice inregistrate pentru RCA reprezinta 0,31% din numarul contractelor RCA in vigoare la final de 2019, respectiv 4,47% din numarul dosarelor de dauna RCA avizate in 2019. Este important de retinut ca daunele platite pentru politele tip RCA, care reprezinta majoritatea petitiilor inregistrate in 2019, cumuleaza peste 657 de milioane de euro (3,12 miliarde de lei), echivalentul a peste 1,8 milioane de euro pe zi. In acelasi timp, industria de asigurari continua sa plateasca daune consistente catre un parc auto (din pacate) invechit, in care un sfert dintre autoturismele inmatriculate in Romania (24%) sunt mai vechi de 20 de ani si peste trei sferturi (79%) mai vechi de 11 ani“, arata UNSAR.