Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE propune o măsură mult așteptată în transportul de animale vii

Pe 7 decembrie 2023, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea de revizuire a Regulamentului 1/2005 privind transportul animalelor vii, care presupune printre altele o împărțire mai clară a responsabilităților între fermier și transportator, pentru a se garanta că ambii sunt responsabili doar pentru controlul aspectelor care țin de activitatea lor.

Concret, fermierul, care cunoaște antecedentele animalelor, va fi responsabil pentru a se asigura că numai cele apte pentru transport sunt încărcate în camion, iar transportatorul poartă întreaga responsabilitate pentru încărcarea și descărcarea lor, pentru starea vehiculului, instruirea șoferului și calitatea condusului.

Asociațiile profesionale NLA, BGL și FNTR, din Țările nordice, Germania, respectiv Franța, solicită de câțiva ani implementarea și aplicarea armonizată în întreaga UE a unei astfel de măsuri, pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor. În plus, amendamentul privind împărțirea mai clară a responsabilităților este în conformitate și cu recomandarea Comisiei ANIT a Parlamentului European.

Deși se declară mulțumite de noua propunere, NLA, BGL și FNTR sunt preocupate de faptul că propunerea introduce noi obligații, care ar putea fi prea împovărătoare, mai ales când vine vorba de temperatura și spațiul pentru animale, și ar exercita presiuni asupra companiilor de transport. De aceea ele se angajează să analizeze îndeaproape noile măsuri pentru a vedea dacă există un echilibru între intenția de a îmbunătăți bunăstarea animalelor și cerințele legate de transport. În plus, autoritățile competente și reprezentanții diferitelor părți interesate vor trebui să verifice menținerea acestui echilibru.

Comisia nu prevede nicio interdicție generală privind transportul de animale vii către țări terțe. Responsabilitatea de a dovedi că transportul către țări terțe respectă toate dispozițiile regulamentului nu ar trebui să revină exclusiv organizatorului.

Textul propunerii va fi prezentat colegiuitorilor, iar calendarul se așteaptă să fie strâns pentru a finaliza o primă lectură înainte de reînnoirea Parlamentului European în primăvara lui 2024.

Sursă foto: Pezzaioli (https://www.pezzaioli.co.uk/)

Articole similare

Ad