Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania acordă subvenții pentru combustibil și transportatorilor străini

Guvernul spaniol va acorda subvenții pentru combustibil camioanelor aparținând transportatorilor străini care operează în Spania, conform organizației spaniole de transport Fenadismer.

Aceste subvenții pot fi aplicate și retroactiv. Subvențiile pentru combustibil destinate transportatorilor spanioli au fost introduse în ianuarie 2023 ca rezultat al negocierilor dintre asociațiile naționale de transport și Ministerul Transporturilor. Guvernul a acordat până la 20 de cenți pe litru de combustibil pentru fiecare vehicul în prima jumătate a acestui an.

Spania a decis să extindă această asistență și către companiile străine și o face retroactiv. Acest lucru înseamnă că toate camioanele înregistrate în străinătate care au lucrat în Spania începând din ianuarie 2023 și care îndeplinesc condițiile pot beneficia de un bonus de până la 20 de cenți pe litru pentru combustibil.

Transportatorii rutieri spanioli nu sunt mulțumiți de această decizie. Însă, într-un comunicat de presă, FENADISMER și-a exprimat îngrijorarea că această mișcare agravează situația concurenței neloiale pe care transportatorii rutieri spanioli au întâmpinat-o în ultimii ani din partea companiilor străine, în special din țările din Europa de Est.

În unele cazuri, aceste companii aparțin întreprinzătorilor spanioli care și-au transferat flotele către aceste țări cu singurul scop de a avea costuri mai mici pentru forța de muncă și impozite, fără a avea o activitate reală acolo, ci rămânând în permanență în Spania. Aceste companii sunt cunoscute sub denumirea de „cutii poștale”.

Potrivit organizației, aproape 40% din transportul către și dinspre Spania este efectuat de companii străine, în principal din Polonia, Lituania, Portugalia, Bulgaria și România, care vor beneficia de finanțarea publică spaniolă cu aprobarea noii măsuri.

Articole similare

Ad