Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VGP, dezvoltator, proprietar și administrator pan-european de proprietăți logistice și semi-industriale de înaltă calitate, lansează o amplă campanie de conștientizare a brandului în Europa pentru a-și evidenția angajamentul său de a construi spații logistice care să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale clientelei sale diverse. Campania va fi promovată înainte de participarea sa la târgul Transport Logistic din München, unul dintre cele mai mari târguri de logistică și transport din Europa. În colaborare cu SuperRebel.Agency, VGP va prezenta în cadrul unei campanii de marketing parteneriatele cu unii dintre clienții săi de top. Această inițiativă strategică subliniază angajamentul companiei față de inovație, sustenabilitate și soluții orientate către client în sectorul logistic și al proprietăților imobiliare industriale.

Noua campanie va fi lansată în toată Europa, prezentând nu doar construcțiile sale, ci și poveștile acestora. Mai mult de 400 de mărci globale, precum Opel, Zalando, DPD și REWE, au ales VGP pentru nevoile lor logistice și imobiliare industriale. Campania va fi vizibilă în 16 țări din Europa, în aeroporturi importante, în reviste de specialitate renumite, în ediția europeană a Financial Times și pe diverse canale digitale.

VGP este un partener strategic care îi ajută pe clienți să își realizeze ambițiile, de la schițele inițiale până la construcția finală și gestionarea proprietății. Cu locații aliniate pentru viitor și soluții concepute pentru succes.

Pe lângă clienții săi strategici, VGP sprijină din ce în ce mai mulți clienții industriali de înaltă tehnologie pentru ca aceștia să poată face afaceri, contribuind la eforturile de reindustrializare care au loc în toată Europa. În conformitate cu viziunea sa de a sprijini creșterea economică a Europei, compania a anunțat recent mai multe proiecte de profil înalt. Printre acestea se numără: o fabrică de producție de baterii de ultimă generație pentru Hyundai Mobis în Pamplona, Spania; o fabrică de asamblare a robotaxiurilor pentru Verne în Zagreb, Croația; o unitate de producție ultramodernă pentru VAT în Arad, România, în sprijinul industriei semiconductoarelor; o unitate de asamblare și producție pentru ISAR Aerospace în München; și un Campus de Inovație Verde pentru Opel în Rüsselsheim, Frankfurt, Germania. Multe dintre aceste proiecte, care reflectă industriile de mâine, sunt prezentate în campania de promovare a mărcii VGP.

Cele mai active companii pe piața închirierii de birouri în ultimii cinci ani au fost cele din domeniul IT, producție și industrie, precum și firmele medicale și farmaceutice, generând peste jumătate din cererea de spații noi de birouri, conform datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Per total, suprafața netă închiriată (excluzând contractele de renegociere) de spații de birouri în București și în principalele orașe regionale – Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – a ajuns în perioada 2010-2024 la circa 1,06 milioane de metri pătrați. Această suprafață fiind comparabilă cu stocul total de birouri din cele patru orașe regionale sau cu 30% din stocul existent în București.

Având în vedere că suprafața media alocată per angajat este de 8-10 mp, companiile au închiriat în ultimii cinci ani spații de birouri pentru cel puțin 100.000 de angajați în cele cinci orașe analizate. Contribuind astfel cu aproape 7% din PIB, sectorul IT generând peste 35% din cererea nouă de birouri, cu 375.730 mp la nivel național, fiind de departe cel mai dinamic sector.

Poziția a doua a fost ocupată de companiile din sectorul de producție și din industrie cu 18,1% contribuție la PIB și cu 9,2% din volum (98.000 metri pătrați), la mare distanță de lider.

Pe locul trei cu 9% din total, s-au situat companiile din domeniul farmaceutic și medical (95.200 metri pătrați).

În top cinci se mai află companii de servicii profesionale, cu aproape 86.000 mp închiriați și sectorul financiar – bănci, asigurări etc. – cu peste 75.000 metri pătrați contractați.

Incluzând contractele de renegociere, suprafața totală de birouri tranzacționată în perioada analizată depășește peste 2 milioane de metri pătrați, sectorul IT reprezentând peste 40% din acest volum.

Stocul comercial (cel destinat închirierii) de birouri din București și celelalte centre universitare din țară – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – se ridică la aproximativ 4,51 milioane de metri pătrați. În plus, există proiecte în diferite stadii de dezvoltare, cu o suprafață totală de 390.000 mp, care urmează a fi livrate în următorii cinci ani.

În acest context, rata medie de neocupare a spațiilor de birouri în cele cinci orașe analizate se situează la 13,8%, cu cel mai scăzut nivel în Cluj Napoca – 6,6% și cel mai ridicat în Iași – 19,4%. În București, rata medie de neocupare a scăzut la 14,2% la finalul lui 2024.

În ceea ce privește evoluția chiriilor, chiria de referință în București a atins un nivel maxim de 21 euro/mp/lună la finalul anului trecut, în creștere cu 10,5% față de 2020. În orașele regionale, creșterea a fost de până la 13%, ajungând la un maxim de 17 euro/mp/lună.

„În ultimii cinci ani, companiile din IT au fost principalul motor al pieței de închirieri de birouri din România, menținând o cerere constantă pentru spații moderne, în ciuda ajustărilor de suprafață operate de unele firme. Cu o contribuție semnificativă la PIB și o expansiune continuă, acest sector a jucat un rol esențial în dezvoltarea pieței imobiliare, generând investiții și susținând livrarea de noi proiecte. Această tendință reflectă nu doar creșterea industriei tech, ci și schimbarea modului în care sunt utilizate birourile – acestea nu mai sunt doar locuri de muncă, ci adevărate centre pentru inovație și colaborare. În prezent, oferta de spații de birouri din zonele centrale ale Bucureștiului este tot mai limitată, în timp ce cererea rămâne constantă. Această situație evidențiază nevoia de noi dezvoltări în zone bine conectate la mijloace de transport în comun, care să răspundă standardelor actuale de lucru. Calea Buzești, de exemplu, are potențialul de a deveni un nou pol de atracție pentru companii și investitori în urma unui proces de gentrificare.”,

a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.